Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. veljače 2018. (bljesak.info) – U crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru večeras je održana sv. misa zadušnica u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Misno slavlje je predvodio gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina, uz suslavlje vicepostulatora fra Miljenka Stojića, vikara provincije fra Ivana Ševe, generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića te još 15 svećenika. Prostrana samostanska crkva bila je ispunjena vjernicima.

U propovijedi je fra Danko podsjetio što se dogodilo sedmorici subraće 1945. kada su partizani upali u samostan u Mostaru. Kazao je kako su fra Lea Petrovića, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Grgu Vasilja, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara partizani odveli iz samostana bez presude i suda, vezali ih žicom i bacili u Neretvu. Naglasio je kako ne želi raspirivati mržnju i zlo, već samo podsjetiti na te događaje od prije 73. godine kako se ne bi zaboravili. »Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti«, kazao je fra Danko. Istaknuo je kako je 14. veljače 1945. također bila Čista srijeda kao i danas te je pozvao vjernike na odricanje koje treba biti skriveno od drugih ljudi kako bi se dogodio iskreni susret između »sebe i Boga«.

Nakon misnog slavlja upriličen je obred pepeljanja, odnosno posipanja pepelom u spomen na to kako je čovjek prah i da se u prah vraća.

Inače u Mostaru se danas obilježava i Dan oslobođenja Mostara u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) u sklopu Dana antifašizma u Mostaru.

Osobno