Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. ožujka 2018. (hkv.hr) – Najavljenu ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije i moguće posljedice toga akta za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Maja Runje, Marija Slišković, Damir Pešorda, Miljenko Stojić, Matko Marušić, Pero Kovačević, Josip Jović i Stipe Kutleša.

...

fra Miljenko Stojić: Za propast – spremni?

Ovaj nasilni pokušaj ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, ima i svoju dobru stranu. Ponovno se ujedinjujemo kao ono devedesetih. Shvaćamo ne samo svojim razumom, već i svojom nutrinom da je sučelice nama nešto loše. I kao dobri kršćani i Hrvati želimo se tomu oduprijeti.

Zagovornici spomenute konvencije, kao što znamo, sve brane time da je ovo zaštita prava žena i da tu nema nekog govora o rodnoj ideologiji i sličnomu. Kao, niste dobro čitali. Mene sve to podsjeća na komunizam. Stvarno u njegovoj priči nema naizgled ništa loše. Pa tko ne voli jednakost, bratstvo, jedinstvo, prestanak izrabljivanja... Nažalost, tek nakon nebrojenih zločina određeni shvatiše da je ispod te priče bilo sasvim nešto drugo. Zlo, kao što nam kaže to i Sveto pismo, preuzelo je na sebe plašt dobra da bi zavelo što više neopreznih. Oni koji to nisu razumjeli, danas su najveći zagovornici ne samo ovakve Istanbulske konvencije nego i mnogo toga drugoga što dolazi iz iste kuhinje. Njima je to napredak, a sve drugo je konzervatizam i zaostalost.

Još mi nešto pada na pamet. Zagovornici Istanbulske konvencije uglavnom su i oni koje se devedesetih nisu borili za hrvatsku državu, kroz proteklo vrijeme su je rušili, a danas ne žele da kupimo izraelske zrakoplove i time se povežemo s tom moćnom državom, da ne izgradimo LNG terminal na Krku i time se povežemo s trenutno najmoćnijom državom na svijetu SAD-om, da zauzdamo Agrokor i time se spasimo od propasti i otkliznuća na Zapadni Balkan, da... Zlo očito očajnički želi hrvatsku državu baciti na koljena. Misli time da će nauditi Kraljici Mira, da će zauzdati taj vjerujući narod koji toliko štete nanosi njemu, zlu. Ako smo pametni ne će.

Vratimo se na rodnu ideologiju koja se kroz opravdanu zaštitu žena želi ušuljati u naše društvo i okovati ga. Budu li naši zastupnici u Hrvatskom (nekad državnom) saboru to dopustili, poklopit će nas novi totalitarizam umjesto onoga bivšega, jugokomunističkoga. Provedbu te tzv. Istanbulske konvencije nadziralo bi, kažu, tijelo Grevio, sastavljeno po nekom ključu iz sjene, a raznorazne udruge istoga usmjerenja namnožile bi se kao gljive poslije kiše, iako ih i sada ima previše. Cijena svega bila bi negdje oko milijardu kuna godišnje. Djeca bi u školi morala početi oblikovati svoj život po toj ideologiji. Zar je teško zamisliti da na tako odgojenoj djeci nitko ne će moći graditi nikakvu budućnost? Kaže nam to i elementarna logika. Onaj tko ne zna ni tko je ni što je, ne može zastupati nikakve vrijednosti niti nekoga njima obdariti. Tako više nismo spremni za svoj dom, nego za propast. A o svemu bismo zbog političke korektnosti trebali šutjeti. Ma daj!

Naravno da sve ovo nije započelo jučer. Premalo je prostora da bismo otišli skroz u prošlost. Ali svakako trebamo spomenuti američkog zoologa i profesora Alberta C. Kinseya. Prije nekoliko godina jedna Amerikanka nam je otkrivala pravu istinu o njemu, a neki drugi profesori ga branili, od kojih je jedan i pohađao školovanje na njegovu institutu. Uglavnom, Kinsey je još od Darwina i sličnih preuzeo stav da se čovjek od životinje ne razlikuje po vrsti nego samo po stupnju razvijenosti. Ako je to tako, po njemu, onda nema nikakva razloga odricati mu životinjske osobine te mu pridavati bilo kakve one transcendentne. Zbog toga je relativizam jedino prihvatljiv stav te je ćudoredno i normalno ono što čovjek odabere slijedom vlastitih sklonosti i nagnuća. K tomu je Kinsey još bio sklon mazohizmu i homoseksualnosti pa je revolucija mogla krenuti. Godine 1947. osnovao je Institut za proučavanje seksualnosti, koji je između ostalih, novčano podupirala i Zaklada Rockefeller. I počela su istraživanja, čak nad djecom starom nekoliko mjeseci. Da skratimo, dotični je zaključio da su ljudska bića od samoga rođenja seksualna. Zbog toga određeni oblik seksualnog ponašanja nije sam po sebi normalan, a drugi nenormalan. Nego, ponašaj se kako misliš da ti godi. A navodno slavni New York Times proglasi ga nakon svega »prvim, posljednjim i istinskim znanstvenikom«.

Ostaje čovjeku zapitati se što sad? Dva su puta, jedan politički a drugi religiozni. U ovom prvom trebamo se ugledati na Viktora Orbana, tu iz susjedne Mađarske, kao što se on nekada ugledao na dr. Franju Tuđmana. A onda tu je i Poljska te druge države okupljene u Višegradskoj skupini. Nekada se to zvalo Srednja Europa, dok ovi »suvremeni« nisu uspjeli razbiti taj politički okvir. Ali vratilo im se sve u glavu poput bumeranga. Propadaju, a spomenute države idu naprijed. Religiozni put, pak, jasan je sam po sebi. Ogrnimo se štitom molitve i uzmimo u ruke njezin mač protiv onoga lošega koje nam stoji nasuprot. Mi koji smo svjesni pomozimo onima među nama koji to nisu. Poglavito mislim na naše zastupnike koji su vjernici. Zaboravili su da se ne može biti jedno u svojoj kući, a nešto drugo na svom radnom mjestu. Kao istinski vjernici i pobornici demokracije, odnosno kao demokršćani kako se vole nazivati, moraju glasovati protiv tzv. Istanbulske konvencije. I točka. Svako pametovanje samo je mlaćenje prazne slame. A jednoga dana svakoga će od nas Bog pitati što smo radili u ovakva i slična vremena.

I još nešto. Redovno komentiramo poteze naših političara i napadamo ih. Ali koliko se molimo za njih da im Bog prosvijetli pamet, da im dadne snage u strahovima i dvojbama, da...?

Attachments:
Download this file (istanbulska-konvencija-prosvjed.pdf)Istanbulska konvencija[ ]311 kB

Osobno