Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 3. listopada 2018. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Podružnica Ljubuški i Općina Ljubuški sinoć, 2. listopada, u Gradskoj su vijećnici organizirali predstavljanje dvije hvalevrijedne knjige autora Ante Čuvala. Prva je knjiga »Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)«, a druga »Croatian Martyrs for the Faith« (Hrvatski mučenici za vjeru). Ante Čuvalo je još jednom dokazao kako treba znati istinu. Čuvati ju ne bismo mogli bez ovakvih knjiga, svjedoka i svjedočanstava, bez povjesničara i pisaca koji nam prošlost predočuju i čine dostupnom.

Uz autora, koji je večeras zbog svog rada i djelovanja okupio mnoge, nešto više o prvoj knjizi rekao je dr. Ivo Lučić, a nakon njega i dr. Ivica Šarac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Svoje razmišljanje o njoj izrekao je i profesor Boris Brkić. Profesorica Ljilja Marić pročitala je odabrani ulomak iz knjige.

Knjiga »Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)« ima 500 stranica i temeljena je na arhivskim materijalima koji se nalaze u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Podijeljena je u 4 dijela. U prvom dijelu, koji broji 19 poglavlja podijeljenih po temama, govori se između ostaloga o dolasku partizana u Ijubuška sela, mjesnim narodnim odborima, seljačkoj dobrovoljačkoj miliciji, narodnim tužiteljima, Narodnoj fronti, AFŽ omladini, predvojničkoj, komisijama, evidentičarima, popisima svega i svačega, zborovima i mitinzima. U drugom dijelu govori se, između ostaloga, o popisu odobrenja i potvrda za sve i svašta, karakteristikama o nepodobnostima koje su izdavali mjesni odbori, o kaznama i progonima, o vagaricama. Treći dio ove knjige sadrži prijepis izabranih dokumenata, dok četvrti dio sadrži njihov preslik.

Uslijedio je glazbeni predah uz Mihaela Rašića, učenika IV. razreda Glazbene škole Ljubuški, koji je na gitari izveo skladbu skladatelja Matea Cartasia, Capriccio.

Nakon toga je fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, govorio o drugoj knjizi »Croatian Martyrs for the Faith« (Hrvatski mučenici za vjeru). Knjiga ima oko 100 stranica, uz opširniji predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Namijenjena je svjetskoj javnosti, a prikladna je i za pokloniti inozemnim posjetiteljima koji se žele upoznati s našim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor Ante Čuvalo koji je srdačno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli oko pripreme knjige, posebice supruzi Ikici, Borisu Brkiću, Ljubomiru i Krešimiru Čuvalu te načelniku Nevenku Barbariću, Ankici Šaravanja, Ruži Bošnjak, Ivanu Bubalu, Ani Tolić i Gojku Hercegu u Općini Ljubuški. Također je zahvalio Filipu Šaravanji, Stipi Adžaipu, Ivanu Biški i Dariju Kajiću.

»Jedan od razloga zašto se bavim Bleiburgom i ovom temom rata i poraća jest i to što je to nerasvijetljeni dio hrvatske povijesti. Nije se o tome smjelo govoriti, ni pisati, ni istraživati. Ova knjiga je temeljena na dokumentima koji su ostali iz ostavštine mjesnog odbora i ovo je samo jedan uzorak toga progona i toga režima, a srećom sačuvano je barem nešto dokumenata«, kazao je autor Čuvalo. Zaključio je: »Trebalo je puno strpljenja i rada. Trebalo je to sve poslagati. Ovo je projekt temeljen na papirima koji su samo nabacani u neke hrpe, trebalo je sve to rastaviti po temama. To je bilo oko 70 kilograma papira. Svaki dan po nekoliko sati sam radio, kako bih pripremio knjigu trebalo mi je skoro dvije godine, s tim da sam uz to radio i drugi projekt, ali ovo mi je bio onaj glavni.«

Osobno