Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 10. prosinca 2019. (brotnjo.info) – Udruga »Cvit« i Ogranak Matice hrvatske Mostar u znak sjećanja na književnika i utemeljitelja književno-poučnog časopisa za mlade »Cvitak« Krešimira Šegu dodjeljuju književnu nagradu »Krešimir Šego«. Ova nagrada dodjeljuje se piscima za mlade, a na sinoćnjoj svečanosti u hotelu Brotnjo dodijeljena je književniku Šimi Ešiću.

Svečanost dodjele književne nagrade započela je prezentacijom zahvaljujući kojoj su se nazočni prisjetili pokojnog Krešimira i životnog puta dobitnika Nagrade za životno djelo Općine Čitluk. Veliki doprinos podsjećanju na lik i djelo Krešimira Šege sinoć su također dali književnik Miro Petrović, izvršni urednik Cvitka, fra Miljenko Stojić i prof. dr. Antun Lučić.

Petrović se tako prisjetio dana kada je zajedno s Krešimirom pokrenuo dva bosanskohercegovačka dječja lista s hrvatskim kulturnim identitetom: Cvitak i Školarac. Poseban naglasak Petrović je stavio na »Cvitak«, list za sretno djetinjstvo koji je počeo izlaziti u rujnu 2000. »S Krešom je bilo zadovoljstvo raditi. Imali smo širok krug suradnika, neke je bolje poznavao on, neke ja, a većinu smo ih obojica dobro poznavali. Kolege su ga poštovale jer je uvijek bio spreman pomoći, bio je vedar i nasmijan te prepoznatljiv po specifičnoj lakoći komunikacije sa svima s kojima je dolazio u kontakt«, rekao je Miro Petrović.

U krugu Krešimirovih suradnika značajno mjesto zauzimao je i fra Miljenko Stojić. Dvojica književnika surađivala su u nastajanju književnih djela a posebno intenzivno surađivali su dok je fra Miljenko bio na čelu Informativnog Centra »Mir« Međugorje. »Krešimir Šego nastojao je iza sebe ostavljati, nazovimo to tako, sjajan trag. Najbolje se sve vidi u njegovim pjesmama koje je stvarao još tamo od srednjoškolskih dana. Pjesme su uvijek najdublji dio nas, zrcalo koje odražava našu pravu bit, molitva koja se uzdiže prema našemu Stvoritelju. On je sve to tako shvaćao i tako živio. Zbog toga ga se sjećamo i nosimo u našim srcima«, kazao je fra Miljenko Stojić. Osvrćući se na književni opus pokojnog Krešimira Šege, fra Miljenko je posebno istaknuo Šeginu pjesmu i zbirku »Stojna kuća« te pjesmu »Meni je ovdje dobro« koje nose snažne poruku.

Osvrt na književno stvaralaštvo Krešimira Šege sinoć je, u povodu obilježavanje pete obljetnice smrti i dodjele književne nagrade »Krešimir Šego«, također dao prof. Antun Lučić koji je i sam vrstan i cijenjen književnik. Lučić se biranim riječima osvrnuo na Šegino književno stvaralaštvo, istaknuo njegov odnos prema mladim književnicima kojima je bio nemjerljiva podrška, te dodao da je pokojni Krešimir Šego bio posebno vezan za Međugorje i da ga je Međugorje na poseban način nadahnjivalo u njegovom stvaralaštvu.

Glazbeni doprinos prisjećanju na pokojnog Krešimira Šegu dale su Krešimirove unuke Rita i Marija te unuk Danijel.

Nešto više o samoj književnoj nagradi i o ovogodišnjem dobitniku kazali su Ana Šego, glavna urednica časopisa Cvitak i predsjednik prosudbenog povjerenstva Miro Petrović. Prosudbeno povjerenstvo književnu nagradu »Krešimir Šego« za pisce za mlade dodijelilo je kao posebno priznanje pjesniku Šimi Ešiću za životno djelo, u povodu 50. obljetnice njegova književnog djelovanja. Nagrađeni se u književnosti javlja 1969. prvom zbirkom pjesama »Zdravica na kraju djetinjstva«. Objavio je više od 30 naslova, neke knjige su objavljene u deset izdanja i prevedene na mnoge jezike. Za svoj književni rad dobio je desetke nagrada i priznanja, a Ešić je uvršten i u sve značajnije antologije i školsku lektiru. Nažalost, Ešić nije mogao nazočiti sinoćnjoj svečanosti pa će nagrada koju je, uz sve navedeno zaslužio i za neponovljivo lijepe stihove što ih je nagrađeni književnik dijelio s čitateljima Cvitka, ovom slobodnom umjetniku koji živi i djeluje u Njemačkoj i Tuzli biti uručena naknadno.

Osobno