Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 6. siječnja 2021. (hkv.hr) – Godina 2020. koja je iza nas u sutrašnjim pregledima povijesti vjerojatno će se označavati kao prijelomna, a točku prijeloma mogla bi predstavlja korona-kriza. Uz koronavirus, kao klasičan primjer »crnog labuda«, Hrvatsku su ove godine zahvatila i dva razorna potresa.

Može li Hrvatska iskoristiti sadašnju krizu kao priliku da prestane s određenim pogubnim praksama, kao što je klijentelističko-koruptivni model djelovanja, ali i za »reset« na drugim područjima koja zahtijevaju promjene?

O 2020. i predikcijama za 2021. za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća govore: Zdravko Mršić, Matko Marušić, Stipe Kutleša i Miljenko Stojić.

...

Miljenko Stojić: Jesmo li se odlučili?

Da, još je jedna godina iza nas, godina ispunjena stvarnom ili nestvarnom pošasti na način kao nikada prije. Zapravo, ptičja i svinjska gripa očito su bile pokus ili priprava, ali nismo to shvatili. Pa su nas pogodila i dva velika potresa, onaj zagrebački i onaj petrinjski, nazovimo ih tako. Prvi je bio odmah nakon što smo zatvorili crkve zbog te stvarne ili nestvarne pošasti, a drugi nakon što smo se počeli cijepiti. Sada bi, pak, trebalo progovoriti kakva nas godina očekuje.

Ja bih počeo od nečega drugoga. Novogodišnje jutro u Herceg Bosni, BiH započelo je nezapamćenom tragedijom. Ugušilo se u Tribistovu 8-ero mladih iz posuškog kraja, našega valjda kraja, negdje u vremenu kada su namjeravali poći kući nakon što su se radovali toj novoj godini. Javni medij HRT, koji bi trebao biti u našim rukama i kojega plaćamo, kao što znamo nije tomu pridao veliku pozornost pa je to spomenuo tek negdje tamo u 33. min. središnjeg Dnevnika. Puno bolje su se ponijeli čak i europski mediji, a i oni u našem susjedstvu na čemu im veliko hvala. Ni razvikani komercijalni mediji u hrvatskom narodu, u tuđem vlasništvu, nisu se također proslavili. I tako nam se opet zorno predoči da mediji koje rabimo nisu naši, a za telekomunikacije, banke, naftu... to već odavno znamo.

Kakva nas, dakle, godina očekuje kada njome ne upravljamo mi nego netko iz bijela svijeta po svojem nahođenju? Naravno, ne u našu korist, nego u svoju.

Prije nego što pobliže odgovorimo na to pitanje, spomenimo i taj »reset«. Tuđa riječ, kao što je tuđe i postupanje. Želi ga provesti skupina sastavljena uglavnom od bankara i okultista različitih vrsta. Prvi se prepali narasle gospodarske moći građana, a to znači da nitko ne će trebati njihove kredite. Zbog toga ih treba osiromašiti, bit će za to kriva nekakva pošast, pa onda može ponovno sve ispočetka: oni rade, ti im posuđuješ novac i uživaš. Drugi bi htjeli zavladati svijetom na matrici zla. Upravo jutros čitam kako su u SAD-u iz školskog programa počeli izbacivati Homera i Shakespearea. Znamo zbog čega, »novo normalno«, kako nam trube u posljednje vrijeme. Nama Hrvatima ne bi to trebalo biti ništa čudno. Ta već su slično pokušali nadobudni u našem školskom programu. Nakanili se izbaciti iz njega Sveto pismo, Marka Marulića... Nije im uspjelo, do sada, jer smo se dovoljno čvrsto digli u obranu. I upravo to je ono na čemu bi trebalo graditi predviđanja za ovu godinu.

Priznajmo samima sebi: politički potresi, otkada nema prvoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, protresli su nas do temelja. Negdje je zgrada potpuno otišla, negdje su popucali zidovi, negdje krov., negdje... Hoćemo li sve to napustiti i krenuti »tamo daleko«, gdje nas opet čeka sve ono što je zapravo i nas protreslo, samo je zamotano u drugi omot? Na nama je odlučiti se, nitko drugi ne će to učiniti umjesto nas. Slično kao i kod ovoga cjepiva koje nam je došlo i koje odgovorni »velikodušno« prepuštaju tzv. ranjivim skupinama. Jesu li tako dobri ili je nešto drugo u pitanju? Odgovorimo sami na to. A dr. don Jozo Mužić odgovara da je cjepivo koje je kupljeno ili u ranoj fazi ili onoj kasnijoj napravljeno na temelju staničnih linija pobačene djece. Onoga koje nije tako napravljeno, obećali su nešto malo kupiti krajem ove godine. Potražimo taj Mužićev članak i sami razmislimo što nam se sprema, ne samo u ovoj novoj nego i u svakoj drugoj godini koja je pred nama. Podrazumijeva se, budemo li to dopustili.

Idem sada naoko polako zaključiti. Ne samo 90-ih, nego odvajkada smo bili isti narod s obje strane granice. Kazuje to najbolje jedan jezik koji smo zajednički njegovali, kao i ratna događanja spomenutih godina. Zajedno smo se borili za slobodu i zajedno smo joj se obradovali. Imajmo to na pameti i ne dopustimo da nas razjedinjavaju bilo čime i bilo tko. Nemojmo se prepuštati malodušnosti. Ne pobjeđuje se mrak time da najprije priskrbimo sve kako bi se on rastopio poput snijega u proljeće. Ma i jedna ga mala šibica već topi. Ili prevedeno na jezik Svetoga pisma, budimo kvasac u ovome svijetu. Bog nas očekuje takve. Da nije ne bi nam poslao Kraljicu Mira! Ali nama su nekada oči zatvorene kao ono Židovima u pustinji nakon egipatskoga ropstva. Trgnimo se, povežimo se, sloboda i blagostanje pitaju gdje ste zapeli. Da, imat ćemo slobodu i blagostanje ako više počnemo vjerovati u svjetlo koje je u nama, a manje u tamu koja je u nekima.

Cijeli članak možete pročitati na stranicama portala koji ga je objavio ili u dolje priloženoj datoteci.

Attachments:
Download this file (sto-nas-ocekuje-u-2021.pdf)sto-nas-ocekuje-u-2021.pdf[ ]92 kB

Osobno