Print Friendly, PDF & Email

Bile, 1. ožujka 2021. (grobljemira.info) – Na Groblju mira na Bilima bit će podignuti križevi svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog. Tim povodom Spomen središte na Bilima posjetili su gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić gdje su se susreli s članovima Organizacijskog odbora za izgradnju Groblja mira i predstavnicima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a. Na sastanku se razgovaralo o podrobnostima vezanima za postavljanje križeva.

Svim žrtvama s područja Grada Ljubuškog bit će postavljeno najmanje 2.400 križeva, koliko ima do sada evidentiranih žrtava, uključujući i one za čiji se grob ne zna i čije mjesto stradanja nije poznato. Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im se podižu križevi na Groblju mira na Bilima i stvara prostor gdje se za njih može moliti i o njima razmišljati. Pothvatom Spomen središta Groblja mira predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, BiH (računa se do 50.000) podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Osobno