Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 24. travnja 2021. (IKA) – Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN) ove godine se po treći put uključilo u manifestaciju »Noć knjige«. U programu održanom na platformi Zoom u petak 23. travnja predstavljene su knjige koje su napisali, uredili ili preveli članovi Društva. Zanimanje za ovaj događaj, osim članova Društva, pokazali su i drugi zainteresirani te je bilo mnogo slušatelja iz Hrvatske, BiH, Francuske, Njemačke i Nizozemske.


Zbornik »Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti«

U uvodnom je dijelu predsjednica Društva dr. sc. Suzana Peran predstavila zbornik »Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti« koji je HDKN objavilo zajedno s izdavačkom kućom »Teovizija« 2018., a ona ga je uredila.

U zborniku su predstavljena predavanja koja su održana u raznim prigodama u organizaciji Društva: »Iz povijesti Hrvatskoga društva katoličkih novinara« (Mirko Juraj Mataušić), »Pozicioniranje vjerskog novinarstva u suvremenoj hrvatskoj zbilji« (Špiro Marasović), »Razumiju li se Crkva i mediji? Kako danas posredovati Radosnu vijest?« (Ante Mateljan), »Komunikacijsko-medijsko djelovanje Crkve« (Jerko Valković), »Ima li u suvremenom društvu mjesta za katoličke medije?« (Božo Rustja), »Uloga katoličkih medija u procesu informiranja o crkvenim zbivanjima« (Davor Trbušić) i »O komunikaciji i milosrđu kao plodnom susretu« (Dubravka Petrović Štefanac).

Peran je istaknula, kako je zbornik poticaj daljnjem promišljanju katoličkoga novinarstva, a ujedno i kvalitetni priručnik svima onima koji studiraju medije ili se kao novinari žele baviti katoličkim novinarstvom. To je potkrijepila i kraćim izvadcima iz dviju recenzija. »Ovaj zbornik u promišljanjima sedmero autora hvalevrijedan je prilog poznavanju oživljavanja i razvitka katoličkoga novinarstva u novijoj povijesti hrvatskoga društva, posebice o odnosu Crkve i društva u složenoj situaciji osamostaljivanja Republike Hrvatske« (doc. dr. sc. Katica Knezović). »Ovaj zbornik može biti orijentir za one koji koriste medije u službi naviještanja Radosne vijesti, izvor i putokaz onima koji se bave istraživanjem i analizama odnosa Crkve i medija, te konačno riznica informacija onima koji se zanimaju o ovoj tematici te žele produbiti svoje znanje« (doc. dr. sc. Krunoslav Novak).


Knjige novinara i franjevca fra Miljenka Stojića

Svoje knjige predstavio je fra Miljenko Stojić, OFM, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, trenutačno vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Prvo je progovorio o zbirci pjesama »Jednom« u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku – Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku, 2019. Kako je naglasio, riječ je o angažiranoj knjizi, jer progovara o onome što nas pogađa, o onome što nas dotiče. Pročitao je i pjesmu »Poljubac koja je dali ime knjizi, a vezana je uz Veliki petak.

Također je predstavio i knjigu »Dobro jutro, kolonijo« (DHK HB – Dan, Mostar – Zagreb, 2006.) koja potiče na borbu za svoju domovinu. Slušateljstvo je kratko upoznao i s tri zbirke tekstova-ogleda objavljenih na portalu HRsvijet: »Halo, ovdje Herceg Bosna« (Naklada Bošković – HRsvijet – Gral; Split – München – Zagreb, 2012.), »Niz mitnicu« (Matica hrvatska – HRsvijet; Vrgorac – München – Čitluk, 2014.) i »Podno križa« (Matica hrvatska, Čitluk – Vrgorac, 2015.). Stojić je istaknuo kako su ti tekstovi nešto između književnosti i novinarstva. Na kraju je spomenuo i glasilo vicepostulature »Stopama pobijenih« koje je do sada izišlo u 26 izdanja. Više o spisateljskom radu fra Miljenka Stojića može se saznati na portalu www.miljenko.info.


Predstavljene knjige vjeroučitelja i publicista Nikole Kuzmičića

Vjeroučitelj i publicist Nikola Kuzmičić predstavio je dvije autorske knjige objavljene u 2020. U knjizi »I danas govorim«, u izdanju Ekosspiriritus, Samobor 2020., objavljen je izbor od stotinu meditacija izgovorenih u eteru od 2002. do 2019. Kuzmičić je istaknuo kako je nedavno održao 500. meditaciju te je najavio da će u slijedećih godina kod istoga izdavača biti objavljene i druge meditacije, ali i tekstovi objavljeni u raznim glasilima.

Tako je u pripremi knjiga s tekstovima objavljenima u »Veritasu«. U tim meditacijama promišlja o kršćanstvu te naglašava kako ono ne samo da je suvremeno, nego je ispred svog vremena, da nema ništa logičnije, ljepše, ljudskije od kršćanstva, da nam sve može govoriti o Bogu.

»Knjiga puna sarma« (Glas Koncila, 2020.) druga je predstavljena knjiga koja je u prošloj godini ugledala svjetlo dana, a riječ je o nagrađenom djelu, tj. III. nagradi na natječaju za roman s kršćanskim nadahnućem (2009.). »Knjiga je prepuna humora, jer vjerujem u Boga koji je nasmijan, Boga koji se igra, Boga koji voli kad smo i mi nasmijani«.

Na kraju je spomenuo i udžbenik za vjeronauk 3. razreda srednje škole »Životu ususret« kojega je suautor uz Ivicu Živkovića i Sandru Košta, a objavljen je prošle godine.


Zbirka od deset priča vezanih uz temu Domovinskoga rata

Tomislav Šovagović progovorio je o knjizi »Kad narastem, bit ću Dražen«, u izdanju Matice hrvatske u Vukovaru (2020.). Riječ je o zbirci od deset priča vezanih uz temu Domovinskoga rata. Posebno je istaknuo priču kratkoga naslova »33« posvećenu vukovarskom stomatologu, pjesniku, novinaru Reneu Matoučeku koji je ubijen u Veleprometu 20. studenoga 1991.

Istaknuo je kako je tijekom četiri godine pisanja, od Reneove majke koja je preminula prije nekoliko dana, dobio materijala da bi mogao napisati i roman. Rene se vratio u Vukovar prije okupacije, sudjelovao je u osnivanju Hrvatskoga doma, a uz Sinišu Glavaševića je posljednji glas koji se čuo u eteru. Spomenuo je i još jednu priču, o salezijancima Mirku Barbariću i Franji Halužanu koji su 1991. oteti na barikadama nedaleko Maslenice, te su odvedeni u Knin i u tamošnjoj tamnici proveli 33 dana. Šovagović je istaknuo, kako osam priča govori o stvarnim osobama, dok su u dvije priče imena promijenjena. Knjiga je prošla reviziju Ministarstva branitelja.


Fra Ivan Bradarić predstavio dva izdanja

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić, OFMConv, predstavio je dva izdanja pripremljena u tijeku trogodišnje priprave za proslavu 50 godina od svečeve kanonizacije.

Zbornik »Sv. Nikola Tavelić mučenik – njegovo vrijeme i trajna poruka« podastire radove istoimenoga međunarodnoga znanstvenoga skupa održanog od 20. do 21. listopada 2017. Zbornik je objavljen 2019., a izdavači su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda te Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

U prvoj cjelini »Prostor i vrijeme života i djelovanja Nikole Tavelića« predstavlja radove »Franjevački red u doba Nikole Tavelića« (Daniel Patafta, OFM), »Hrvatska i Šibenik u Tavelićevo doba. Presjek kroz povijest kraljevine i grada u 14. stoljeću« (Tomislav Galović – Ivan Majnarić), »Djelatnost franjevaca u Šibeniku od kraja 13. do početka 15. stoljeća: velika pobožnost i aktivnost u malom samostanu« (Sanja Miljan), »La Custodia di Terra Santa alla fine del XIV ed all’inizio del XV secolo« (Narcyz Stanisław Klimas, OFM).

Druga cjelina »Mučeništvo – teološka i franjevačka perspektiva« obuhvaća radove: »Mučeništvo u svjetlu svetopisamskih žrtava« (Darko Tepert, OFM), »Mučeništvo kao zahtjev Kristom preobražene egzistencije« (Nedjeljka s. Valerija Kovač), »Mučeništvo – svjedočanstvo za istinu evanđelja. Teološko-moralne implikacije mučeništva u svjetlu kristocentričnog ustrojstva kršćanske vjere« (Tomislav Smiljanić, OFM), »Anđeo Klarenski (Angelo Clareno) između kršćanskog istoka i zapada« (Marinko Pejić, OFM) i »’Vita activa’ franjevaca: idejna i normativna pozadina djelovanja među Saracenima četvorice jeruzalemskih mučenika« (Marko Jerković).

Posljednja cjelina »Od beatifikacije do kanonizacije Nikole Tavelića« obuhvaća radove: »Izvješća o mučeništvu sv. Nikole, a posebno ona iz šibenskog samostana svetog Frane« (Ljudevit Anton Maračić, OFM Conv.), »Put prema beatifikaciji Nikole Tavelića i uloga biskupa Antuna Josipa Fosca« (Ivan Armanda), »Štovanje bl. Nikole Tavilića između Prvoga i Drugoga svjetskog rata (1918. – 1941.)« (Augustin Kordić, OFM Conv.), »Teološka analiza govora Pavla VI. u prigodi proglašenja svetima Nikole Tavilića i drugova« (Ivan Karlić, OFM Conv. – Milan Gelo, OFM Conv.) i »Medijski odjek kanonizacije sv. Nikole Tavelića« (Suzana Vrhovski Peran).

Fra Ivan Bradarić je predstavio i molitvenik za pučku pobožnost »Molitve i pobožnosti: sv. Nikola Tavelić – prvi hrvatski kanonizirani svetac« koji je objavilo šibensko svetište 2019.


Marija Belošević predstavila izdanja koja je uredila i prevodila

Marija Belošević predstavila je izdanja koja je uredila, a objavio Hrvatski esperantski savez. Riječ je o dvojezičnim antologijama: »Pjesništvo Hrvata u Mađarskoj«, »Pjesništvo gradišćanskih Hrvata«, »Pjesništvo moliških Hrvata« te »Pjesme i proza Hrvata u Rumunjskoj«. Također je predstavila knjigu »Paroĥestro ĉe la unua frontlinio«, esperantski prijevod knjige »Župnik na prvoj crti« biskupa Vlade Košića, koji je ona napravila a objavila Nakladna kuća »Tonimir«. Nadalje, kratko je predstavila i molitvenik »Preĝlibreto – sanktulo de la tuta mondo« s molitvama sv. Antunu u prijevodu na esperanto. Uz 500 obljetnicu objavljivanja »Judite« predstavila je i izdanje u prijevodu na esperanto. Oba izdanja objavio je 2018. Hrvatski esperantski savez.

Na kraju je predstavila monografiju »Zajedno u vjeri – Zusammen in Glauben 1968-2018« (FMC Svjetlo Riječi, Sarajevo i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina – Göppingen i sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, 2018.). Monografija je objavljena uz proslavu 50. obljetnice djelovanja ovih zajednica u Njemačkoj, a nastala je na inicijativu voditelja jedne od zajednica fra Ivice Jurišića, OFM. Marija Belošević je urednica knjige i tekstova, te većine fotografija.