Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 12. svibnja 2021. (citluk.ba) – Jučer je, 11. svibnja, u Dvorani za sastanke Općine Čitluk održan radni sastanak na kojemu su načelnik općine Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Predrag Smoljan i predstavnici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk razgovarali s Ilijom Ilom Vrljićem, predsjednikom Udruge Mir international o metodologiji postavljanja križeva za žrtve s područja općine Čitluk. Udruga Mir international, inače, gospodari prostorom Groblja Mira na Bilima, a gospodin Vrljić je i predsjednik Organizacijskog odbora za izgradnju Groblja Mira. Fra Miljenko Stojić također je član svih radnih tijela koja vode brigu o Groblju Mira na Bilima i tijela koja vode brigu o žrtvama totalitarnih režima, pa tako i čitlučkog povjerenstva kojega su na sastanku predstavljali Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva i Mate Miletić, član Povjerenstva i savjetnik načelnika općine Čitluk.

Na jučerašnjem sastanku utvrđena je lokacija, odnosno dio Groblja Mira na koji će biti postavljeni križevi za do sada evidentirane žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk. Određen je način postavljanja križeva, kao i to da će se cjelokupan posao oko postavljanja križeva dovršiti kroz nekoliko faza.

Sudionici sastanka dogovorili su da se u prvoj fazi postave postolja za križeve. Riječ je o postoljima koja se betonskom podlogom ugrađuju u tlo, što je preduvjet za postavljanje ploča s podatcima o žrtvama i samog križa. Također, potvrđen je ranije postignuti dogovor da do 21. kolovoza, kada će se na Groblju Mira sv. misom obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, budu postavljeni križevi za sve žrtve s područja općine Čitluk za koje se do 1. lipnja izvrši uplata predviđenog novčanog iznosa.

Do navedenog obilježavanja obljetnice nastojat će se postaviti križevi i za sve one koji budu izvršili uplatu do kraja lipnja jer su sudionici sastanka uvjereni kako će to biti tehnički izvedivo s obzirom na dogovorenu metodologiju pripremanja lokacije za postavljanje križeva. Zbog svega navedenog Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk zamolilo je sve koji su u mogućnosti i žele da križ za njihovog pokojnika bude postavljen do obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima uplatu izvrše što prije radi lakših evidentiranja kako broja križeva tako i same izrade križeva i ploča s podatcima o žrtvama, uz napomenu kako su križevi za pobijene crkvene dužnosnike već postavljeni.

Osobno