Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 12. studenoga 2022. (citluk.ba) – Na sjednici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svj. rata i poraća na području općine Čitluk, održanoj jučer, u petak 11. studenoga, usvojeno je idejno rješenje za izradu spomen-obilježja za jedanaestero školske djece, stradale 7. veljače 1951. Sjednicu Povjerenstva sazvao je Slaven Markota, pročelnik, a nazočili su joj članovi Povjerenstva: Mate Miletić, Andrija Stojić, fra Miljenko Stojić, fra Miro Šego, Ivan Sivrić i Ivica Šarac.

Na početku sastanka Markota se zahvalio svim članovima na njihovom angažmanu vezanom za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja za jedanaest stradalih učenika i naglasio kako je Povjerenstvo imalo za cilj odabrati primjerenu lokaciju i najbolje idejno rješenje. Također se Markota zahvalio ostalima koji su nazočili sjednici, a koji inače nisu članovi Povjerenstva. U prvom redu Ivi Krasiću, koji je kreator idejnog rješenja te također na sjednici nazočnima Marinu Radišiću, načelniku Općine Čitluk i Predragu Smoljanu, predsjedniku OV Čitluk koji su podržali Povjerenstvo u nastojanju da se pronađe najbolje rješenje.

Ono je odabrano jednoglasno nakon interne rasprave članova Povjerenstva. Odabirom idejnog rješenja odlučeno je da spomen-obilježje bude smješteno na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor. Sama lokacija u neposrednoj je blizini mjesta stradavanja, a bit će dodatno istaknuta osvjetljenjem.

Na samom kraju sjednice Markota se još jednom zahvalio svima na djelatnom sudjelovanju, što dokazuje s kolikim se poštovanjem pristupilo pronalaženju ovog rješenja. To pokazuje veliku brigu broćanskog puka prema svojoj prošlosti, jer narod koji ne vodi brigu o svojoj prošlosti i svojim žrtvama gubi svoj identitet. Budući spomenik za jedanaestero poginule djece pun je jake simbolike i povezan je s Brotnjom, s našim nacionalnim i vjerskim identitetom, tj. našom pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri.

Za ovo jedanaestero djece također je predviđeno podizanje križa na Memorijalnom centru Groblje mira na Bilima, jer se nalaze na čitlučkom popisu žrtava. Na Groblju mira, dan prije održavanja ovog sastanka, predstavnik čitlučkog povjerenstva Mate Miletić nazočio je postavljanju novouplaćenih križeva za broćanske žrtve.

Osobno