Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 10. prosinca 2022. (citluk.ba) – U čitlučkom Hotelu Brotnjo jučer, 9. prosinca, održan je Književni memorijal »Krešimir Šego«. Na memorijalu je sudjelovalo petnaestak pjesnika i pjesnikinja, kao i Šegine unuke, a svi sudionici memorijala odabranim su stihovima odali počast ili podsjetili na znamenitog Krešimira Šegu.

Izabranim pjesmama, iz bogatih pjesničkih opusa, na Memorijalu su se predstavili: Ana Šego, fra Miljenko Stojić, Hrvoje Barbir Barba, Ivan Baković, Ivan Sivrić, Marina Kljajo Radić, Milena Jukić Bandić, Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Miro Petrović, Misijana Brkić Milinković, Radica Leko, Srećko Marijanović i Stanko Krnjić. Krešimirove unuke na memorijalu su izvele odabrane djedove stihove te glazbeno obogatile svečanost.

Inače, na svečanosti koju su organizirali Udruga »Cvit« Međugorje, Udruga »Zdravo društvo« Mostar i Ogranak Matice hrvatske Mostar, istaknuta je Krešimirova dobrota, a sudionici memorijala, koji su imali čast surađivati sa Šegom bilo kao književnici ili novinari, s okupljenima su podijelili zanimljive anegdote te se prisjetili ljudskih i profesionalnih osobina koje su krasile Krešimira Šegu.

Krešimir Šego rođen je u Međugorju, gdje je i preminuo u 65. godini života. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku, uz to što je djelovao i kao istaknuti umjetnik.

Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most, potom časopisa Glasnik mira – Međugorje. Pokrenuo je i uređivao dva časopisa za djecu: Školarac i Cvitak – čiji je bio glavni urednik sve do smrti. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te njegovim utemeljiteljem.

Objavio je knjige: Žeđ pojilišta, Stojna kuća, Vrijeme letjelica, Hrvatska tišina, Svijeća pod križem, Zavjetni kovčeg (zbirke pjesama); Rubovi i Rubovi II (knjige eseja, kritika i razgovora); Latice, Malene priče (knjige za djecu) i Anđeli moji (zbirka slikovnica, s Miljenkom Stojićem) te Vrijeme milosti, Gospina šaputanja i Fra Slavko (knjige međugorske tematike).

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a Vrijeme milosti na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome.

Osobno