Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. veljače 2024. (jabuka.tv) – Danas se navršilo 79 godina od jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, a samo toga kobnog dana u ratnom skloništu kod Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM ubijeno je 12 franjevaca. U razdoblju 5. – 10. veljače 1945. ubijeno je inače i 72-oje civila.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli 12 fratara te nekolicinu učenika koji su se sklonili zbog ratnih djelovanja. Pripadnici Zloglasnog 8. dalmatinskog korpusa, osnovanog u Biokovu, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u spomenuto ratno sklonište te ih tu mučki ubili metkom u zatiljak i zapalili.

Desetljećima se o tome nije smjelo ni pričati, a kamoli prenijeti njihove ovozemne ostatke u grobnicu. To je učinjeno tek 1971.

Vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić za naš portal govorio je o tim kobnim događajima iz Drugoga svjetskog rata i poraća. Njegov govor može se pogledati ovdje.

Osobno