Print Friendly, PDF & Email

Ploče, 18. travnja 2015. (M. J. / hrsvijet.net) – Autorski prvijenac novinara i povjesničara Željka Primorca naziva »Kukuriku dosje«, zbirka kolumni objavljenih na portalima i tiskanim medijima, nakon Vrgorca i Makarske, sinoć, 17. travnja, predstavljena je i u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama. Tom prigodom, o ovoj »svojevrsnoj inventuri promašaja Kukuriku vlasti«, kako su je predstavljači nazvali, govorili su publicist i član prvog saziva Hrvatskog sabora Milivoj Franić, član Komisije za Hrvatski martirologij HBK i BK BiH i urednik knjige Miljenko Stojić te Ivan Zlopaša, jedan od recenzenata knjige.

»Željko Primorac afirmirao se kao jedan iz mlađeg naraštaja političkih analitičara, uvijek aktualan, izravan i jasan, nezaobilazno i rado čitano "pero" na portalima i u tiskanim medijima, na crti nacionalnih interesa i povijesnih narodnih stremljenja. U svojim tekstovima Primorac ukazuje na goruće hrvatske probleme te polemizira i kritizira stavove koji dominiraju u mainstream medijima. Često ukazuje na opasnosti koje prijete zbog potpuno izvrnutog sustava vrijednosti što ga mediji smišljeno naguravaju hrvatskim obiteljima«, istaknuo je u svome istupu Milivoj Franić.

Urednik knjige Miljenko Stojić istaknuo je kako Primorčeve kolumne nikako nisu ideološke nego praktične naravi, poučne svakom čitatelju. »Kukuriku Koalicija zavila nas je u crno i treba pronalaziti put kako iz svega toga izići. Naravno, potezi im ne padaju s neba. Dolaze iz njihove ideološke pozadine koju uporno ne žele prilagoditi vremenu u kojem živimo. Viču da su bili i da jesu u pravu, a drugi su neprestano u krivu. Primorcu je to dosadilo pa na jednom mjestu stavlja naslov "Partiju na sud". Nije mu se omaklo, svjestan je kome tim uzvikom baca rukavicu u lice«, istaknuo je Stojić.

Ivan Zlopaša, jedan od recenzenata ove knjige, ukazao je na činjenicu kako je autorova nazočnost na medijskoj sceni »otprilike jednako stara koliko i vlast Kukuriku koalicije«. »Zahvaljujući pristupu i stupnju poznavanja tematike o kojoj piše, Željko Primorac se u te tri godine nametnuo kao jedan od prepoznatljivijih analitičara na domaćoj medijskoj pozornici. Za razliku od niza razvikanih imena na domaćoj mainstream pozornici, Željko Primorac ne piše u velikim medijima, niti je u prigodi komentirati procese na državnoj ili velikim komercijalnim dalekovidnicama. Takvo što i dalje je ekskluzivna mogućnost onih pojedinaca i skupina čiji je svjetonazorski odnos prema suverenizmu i drugim strateškim temama u potpunoj suprotnosti sa stavovima koje zagovara Primorac«, istaknuo je Zlopaša. Na koncu je zaključio kako bi bez Primorčevih analiza hrvatski medijski prostor bio znatno siromašniji. »Bez Primorčevih analiza, kroz koje su obuhvaćene sve dominantne točke, potezi i promašaji aktualne vlasti, danas bismo se znatno teže prisjetili mnogih detalja koji su zaokupljali našu pozornost u razdoblju posljednje tri godine. U tom slučaju, mnogi bi nam se događaji već potpuno iskrali, neke bi prašina zaborava u dobroj mjeri već pokrila, dok bi jedan dio, sasvim je izvjesno, percipirali na način kako nam to sugerira Radmanov HRT ili neke tiskovine«, zaključio je Zlopaša.

Nazočnima se na koncu obratio i sam autor. U kraćem govoru zahvalio se organizatorima i predstavljačima, kao i svima onima koji su ga tijekom proteklog razdoblja bodrili u naumu da svoja viđenja hrvatske političke svakodnevice zapisuje i javno publicira.

Na predstavljanju »Kukuriku dosjea« u Pločama, pored ostalih, nazočili su i gradonačelnik Krešimir Vejić, zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, te predstavnici braniteljskih udruga.

Osobno