Print Friendly, PDF & Email

Makarska, 30. ožujka 2015. (M. M. / hrsvijet.net) – Knjiga Željka Primorca naziva »Kukuriku dosje«, zbirka kolumni objavljenih na portalima i tiskanim medijima, nakon premijernog vrgoračkog predstavljanja, u subotu je u organizaciji udruge »Rivijera Press Club« predstavljena u Makarskoj.

»Primorac piše jednostavnim, svima razumljivim jezikom, britko analizirajući hrvatsku zbilju koja, svjedoci smo, nije nimalo jednostavna. Zahvaljujući njegovu trudu da javnosti ukaže na istinu, koja se, poglavito u vodećim medijima – poslušnim glasnogovornicima aktualne vlasti, nerijetko zaobilazi, Primorac je danas jedan od vodećih hrvatskih komentatora – kolumnista, uz bok vrsnim autorima poput Tihomira Dujmovića, Josipa Jovića ili Zvonimira Hodaka, a upravo istine radi nadamo se da je ovo tek prva u nizu zbirki njegovih tekstova i koju će, to treba vjerovati, pročitati što veći broj ljudi«, kazao je između ostaloga mr. Milivoj Franić, publicist i član prvog saziva Hrvatskog sabora uvodno govoreći o knjizi.

Miljenko Stojić je u svome izlaganju istaknuo kako Primorčeve kolumne nisu ideološke nego praktične naravi. »Kukuriku Koalicija zavila nas je u crno i treba pronalaziti put kako iz svega toga izići. Naravno, njihovi potezi ne padaju s neba. Dolaze iz njihove ideološke pozadine koju uporno ne žele prilagoditi vremenu u kojem živimo. Viču da su bili i da jesu u pravu, a drugi su neprestano u krivu. Primorcu je to dosadilo pa na jednom mjestu stavlja naslov "Partiju na sud". Nije mu se omaklo, svjestan je kome tim uzvikom baca rukavicu u lice«, dio je izlaganja urednika knjige Miljenka Stojića, hrvatskog književnika i kolumnista.

Povjesničar Tomislav Đonlić, inače predsjednik HDZ-ovog odbora za obrazovanje, smatra da autor pravilno raščlanjuje ideološke dimne zavjese koje stvara vladajuća struktura. »Mogla je ova knjiga nositi i naziv – Kukulele dosje – ili – Kako smo podijelili Hrvatsku. Upravo prepoznavajući ideološke dimne zavjese koje su Kukurikavci posijali po Hrvatskoj, autor Željko Primorac, u tekstovima otkriva i opisuje ono što se krije iza, tj. nudi odgovore na ono što su stvarne namjere. Jedan od takvih njegovih tekstova je i "Bleiburgom protiv gladi, siromaštva i beznađa". Uvijek aktualan, izravan i jasan, Željko se svojim kritičkim izražajem već nametnuo kao nezaobilazno i rado čitano "pero" na portalima i u tiskanim medijima koji, Bogu hvala, drže do profesionalne etike i osobnog morala pa se nisu pretvorili u dio agitpropa Kukuriku vlade«, istaknuo je Đonlić.

Na koncu se prigodnim riječima obratio i sam autor knjige, zahvalivši svima onima koji su ga bodrili, kako u pisanju – tako i u ukoričavanju već objavljenih kolumni. »Osjećam potrebu i odgovornost pisati o ovome što nam se događa, jer istina vrlo teško dolazi do naših ljudi, a zahvaljujući pravom medijskom ratu protiv istinskih temelja i povijesnih činjenica koje su dovele do stvaranja današnje Hrvatske izborene na krvavom putu do samostalnosti. Jednostavno je nevjerojatno s koliko su se laži i podvala spremni poslužiti oni kojima već i samo slovo »H« predstavlja problem i koji bi nas najradije vratili natrag u bivšu tvorevinu koju danas zovu "regionom". Sve kako bi izbjegli povijesni sud i zadržali pozicije moći za sebe i svoju djecu. Zvuči pomalo paradoksalno, ali naša posljednja šansa danas je Europa i njeni mehanizmi za obračun s totalitarističkom komunističkom ideologijom čiji su sljedbenici danas u Kukuriku koaliciji. Pri tome je naša odgovornost pokušati se oduprijeti tom planu povratka u jednoumlje«, kazao je Primorac zahvalivši svima koji su doprinijeli objavljivanju knjige, kao i svima koji su došli na makarsko predstavljanje.

U stankama između izlaganja predstavljača knjige odabrane ulomke, tj. kolumne, čitao je Teo Erceg.

Osobno