Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 6. travnja 2017. (Lidija Pavlović-Grgić / hrsvijet.net) – Predstavljanje povijesnog romana »Posljednji«, autorice Anite Martinac, upriličeno je sinoć, 5. travnja, u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. O ovom književnom djelu su, uz autoricu, govorili ravnatelj Caritasa vlč. prof. dr. Mirko Šimić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić i dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH Ivan Zlopaša. Osma knjiga poznate hrvatske književnice tematizira bleiburšku tragediju, pritom opisujući stvarne događaje, a ne fikciju.

Vlč. Mirko Šimić se osvrnuo na težinu prikazanih sudbina, uspješnost literarnog postupka, ali i značajnu činjenicu da je Posljednji antiratni roman napisan bez imalo mržnje, s namjerom da se iznese puna istina koja ne smije biti prešućena.

»Važno je da su ovi događaji ostali zabilježeni. Spisateljici su ih prenijeli živi svjedoci. Oni nisu za razbibrigu, oni su za učenje na njihovu iskustvu. Nitko tko ovo pročita ne će ostati ravnodušan«, iznio je fra Miljenko.

»Kroz četiri glavna lika, na čijim je sudbinama strukturiran roman Posljednji, ispričana je priča svih onih poznatih i nepoznatih, koji su se, pod ovim ili onim okolnostima, našli na mnogobrojnim križnim putovima iza kojih su ostala svjedočiti mnogobrojna stratišta, masovne grobnice, razna tezna, hude jame, maclji i mnoga druga još neotkrivena mjesta«, istaknuo je Zlopaša.

Autorica Anita Martinac je, zahvaljujući predstavljačima i nazočnima, istaknula kako je ovo djelo stvarala ne zarad književnog uspjeha, već zbog ljubavi prema svojem narodu i istine koju treba prenijeti novim naraštajima kao opomenu da se povijest nikada i nigdje ne ponovi.

Program je moderirala djelatnica Caritasa Andrea Miletić, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se zbor Caritasovac i maestro Dario Vučić.

Osobno