Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. ožujka 2019. (ktabkbih.net) – Galerija na Širokom Brijegu širom je otvorila svoja vrata umjetničkim djelima koja su nastala na Prvoj i Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Srebrenici 2016. i 2017. Više od 70 djela umjetnici su tada darovali Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje u Srebrenici. Većina umjetnika, tijekom višednevnih kolonija, došla je u Srebrenicu i Srednje Podrinje kako bi se upoznali s franjevačkom prošlošću i najnovijim događanjima u Srebrenici i mjestima župe Zvornik-Srebrenica koja za svoga zaštitnika ima Presveto Srce Isusovo.

Župna crkva u Zvorniku srušena je 1947. Vjernici ovih prostora, čiji je broj prema zadnjem popisu preko 200, svakodnevno, a pogotovo nedjeljom, mole za duhovnu i tvarnu obnovu svoje župe. Već godinu dana vjernici Zvornika imaju župni ured i molitveni prostor, dok se vjernici Bratunca i Srebrenice okupljaju u spomen kapeli Sv. Marije u Srebrenici.

Na samom otvaranju izložbe na Širokom Brijegu pojavio se i zbor »Klisa« te su prigodno izveli pjesmu »Ima jedna duga cesta« uz pratnju fra Jose Oršolića na gitari i Ljubice Lončarević na usnoj harmonici. Teta Ljubica je prvu usnu harmoniku dobila u Drugom svjetskom ratu i rado nastupa sa svojim zborom.

Zbor je također, po prvi puta izvan svoje župe, nastupio na večernjoj sv. misi na Širokom Brijegu u crkvi Uznesenja BDM. Pred samu sv. misu gosti su svima u crkvi podijelili krunice iz Srebrenice koje su svojim rukama napravili sami vjernici iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika. Pozdravljajući domaćina i vjernike, na kraju sv. mise, župnik Srebrenice i Zvornika fra Joso Oršolić je između ostaloga rekao: »Molite za svoje obitelji, obnovu župe i hrvatskog naroda, mir i pomirenje, oproštenje grijeha, a lijepo Vas molim da molite i za našu župu!«

O izložbi je govorila umjetnica Kristina Lončar i dr. Josip Mijić, a otvorio ju je gvardijan fra Tomislav Puljić. O stradalim širokobriješkom fratrima, vjernike iz Srednjeg Podrinja upoznao je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Nakon svečanog otvaranja Izložbe i upoznavanja o ubojstvu hercegovačkih franjevaca, hodočasnici Srebrenice i Zvornika otputovali su u Međugorje. Slijedećeg dana predstavili su se na Radiopostaji »Mir« Međugorje. Ljubica Lončarević je spomenula svoja sjećanja na prethodne dolaske u Međugorje. Ivan Milas je rekao kako drugi put dolazi i sve više upoznaje snagu i vrijednosti života po vjeri. A Vesna je rekla kako je prvi put ovdje i upravo zahvaljujući molitvenom prostoru u Zvorniku konačno ima mogućnost, nakon što je dobila ukrjepljenje ženidbe u korijenu, primati sv. sakramente te tek sada, zajedno s milijunima vjernika koji dokaze u Međugorje, osjeća sto znači živjeti svoju vjeru, moliti za mir u svijetu i domovini BiH.

Hodočasnici iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika također su posjetili Majčino selo, gdje su slavili i sv. misu. Susreli su se i s ovisnicima, poslušali njihova svjedočanstva i poželjeli im što brži oporavak, izlječenje i povratak obitelji.

Potom je uz molitvu i pjesmu slijedio put povratka, koji traje sedam sati, u Srednje Podrinje! »Široki Brijeg, stradanje fratara i hodočašće u Međugorje, još će nas više ojačati u našim nadanjima i molitvi za obnovu naše župe i porušenih crkava. Nadamo se i vjerujemo kako će jednoga dana konačno i naša župa Zvornik/Srebrenica dobiti svoju "malu katedralu"«, rekli su vjernici župe Zvornik-Srebrenica.

Osobno