Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. svibnja 2019. (radiodux.me) – U Mostaru i Metkoviću 10. – 12. svibnja održan je III. međudržavni susret hrvatske književnosti. Na njemu su se okupili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Italije.

Susret je započeo u Mostaru gdje su književnici i djelatnici kulture najprije imali izlaganje u Gimnaziji Mostar. Predstavili su književne velikane kraja iz kojega dolaze i koji daju na značaju sveukupnoj kulturi Hrvata. Gimnazijalci su pokazali veliko znanje i zanimanje, pa je susret trajao dulje od predviđenog. U okviru programa prvoga dana sudionici su obišli franjevačku crkvu Sv. Petra i Pavla, kao i čuvenu knjižnicu u društvu i uz stručno vodstvo fra Ivana Šege. Potom su u Kosačinom domu imali nastup gdje su govorili poeziju i predstavljali svoju zajednicu u sociološkom i političkom trenutku.

Drugi dan Susreta odvijao se u Metkoviću. Bogata arheološka i ornitološka baština drevne Narone nije ostala uskraćena posjetiteljima koji su uživali u Prirodoslovnom, kao i Arheološkom muzeju na obali Neretve. Književni susret organiziran je u Osnovnoj školi Stjepan Radić.

Posebna je vrijednost ovog kulturnog događaja, koji nastavlja svoje trajanje, u svjedočanstvu da hrvatska pisana riječ i kultura snažno okuplja Hrvate diljem svijeta. Bez obzira s koje zemljopisne strane dolazili, oni intenzivno žive svoj identitet izražavajući ga i kroz kulturni sadržaj. U tom smislu dragocjeno je iskustvo Hrvata iz Molisa, s juga Italije, koji su i ovaj put sudjelovali na manifestaciji. Oni već pet stoljeća čuvaju hrvatski identitet njegujući svoju jezičku posebnost, unatoč i vremenskoj i zemljopisnoj distanci u odnosu na domovinu, Državu Hrvatsku. Snažno je to svjedočanstvo vitalnosti hrvatskog identiteta, na što možemo svi biti ponosni.

Iz Boke kotorske Susretu su prisustvovali: zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. Iz Molisea su na Susretu sudjelovali: Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli. S područja Dubrovnik-Neretva: Hrvoje Barbir, Enerika Bijač, Ljubo Krmek, Stjepan Šešelj, Josip Škerlj i Domagoj Vidović. S područja Hum-Hercegovina: fra Miljenko Stojić, Mile Pešorda, Šimun Musa, Srećko Marijanović, Marina Kljajo-Radić, fra Vendelin Karačić, Ružica Soldo, Zdravko Kordić, Anita Martinac, Antun Lučić i Pero Pavlović.

Osobno