Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 12. svibnja 2019. (medjugorje.info) – Za većinu hodočasnika vodič je prvo lice koje će vidjeti u Međugorju, a možda i posljednje prije napuštanja. Vodič je onaj koji hodočasnika odvodi daleko u prošlost, pojašnjava što se to zbivalo ovdje kroz stoljeća i godine te ga tako dovodi do 1981. kad se Nebo po prvi put otvorilo u Međugorju. Vodič dovodi hodočasnika do Podbrda, uvodi ga među ono šestero djece koji su bili prvi svjedoci Gospine nazočnosti, prenosi njihove riječi i riječi Majke Riječi. Vodič je taj koji se penje s hodočasnikom, s njim moli krunicu na Podbrdu ili Put križa na Križevcu, on je taj od koga može čuti da njegovim venama teče krv onih koji su gradili taj križ koji već tolike godine bdije nad župom Međugorje. Vodič je taj koji svakog hodočasnika poziva i potiče na sudjelovanje u večernjem molitvenom programu koji je kruna svakog dana ovdje u Međugorju. Vodič je tu ako se hodočasnik ozlijedi ili padne, on organizira pomoć, on pomaže ako ste izgubili dokumente ili osobne stvari, on je taj koga zovete u pola noći ako imate problem. Svaki posao ima satnicu, zato ovo nije posao jer vodič je vama na raspolaganju 24 sata na dan.

Ono što je najljepše, vodič je onaj kome tako često hodočasnik otvori i svoju dušu i svoje srce te vodič sluša i o patnji, ranama i križevima, ali i o radostima, milostima i miru obraćenja. Vodič je svjedok tolikim čudesima i ozdravljenjima, što tjelesnim što duhovnim.

Društvo je osnovano 1991. Osnovali su ga fra Leonardo Oreč, fra Slavko Barbarić, fra Ivan Landeka i fra Jozo Zovko. Ideja je bila da se ustroji skupina vodiča koji ne bi bili samo turistički vodiči. Htjelo se na tu osnovu vodiča nadograditi ono duhovno, ono što bi oslikavalo posebnost Međugorja te nazočnost Gospe i mir koji Ona donosi. Vodič nije više mogao biti samo izvor šturih informacija, nego ispružene ruke naše Majke koje grle, miluju, slušaju, tješe i ljube. Iskreno gledajući, vjerojatno ni danas nismo to u punini postigli, ali imamo cilj, imamo viziju koju su nam u nasljeđe ostavili naši fratri iz 1991., ali i svi koji su došli poslije njih.

Tijekom rata u našoj zemlji Društvo nakratko prestaje s radom. Godine 1995. zajedno s fra Miljenkom Stojićem i tadašnjom predsjednicom Društva Marijom Dugandžić Društvo se ponovno ustrojava i nastavlja s radom. Danas Društvo, koje broji 115 članova, nudi usluge vođenja na 10 jezika: francuskom, engleskom, poljskom, talijanskom, njemačkom, španjolskom, mađarskom, ruskom, češkom i slovačkom.

Svi članovi imaju položen državni ispit kojim mogu obavljati posao vođenja u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali što je još važnije, svi članovi imaju položen i Župni ispit što je glavni uvjet da netko postane član Društva. Svaki kandidat koji pristupa polaganju Župnog ispita za vodiče mora donijeti, ako nije župljanin župe Međugorje, potvrdu da je pristupio svim sakramentima i da je praktičan vjernik te tada prisustvuje seminaru koji organizira Društvo u suradnji sa svećenicima koji su predavači na tom seminaru. Kandidati polažu ispite na teme: Svetog pisma, Katekizma Katoličke Crkve, povijesti Crkve, povijesti Međugorja i međugorskih zbivanja, Gospinih poruka, statistika o dolascima hodočasnika, ozdravljenjima, zvanjima dobivenima ovdje u Međugorju i sl., te što znači biti vodič u Međugorju.

Pored toga teorijskog dijela organizira se i praktični dio ispita gdje se kandidatima omogućuje da budu dio hodočasničke skupine i tako vide i nauče što znači biti vodič u Međugorju u praksi. Nakon što polože ispit i budu primljeni u Društvo njihova edukacija i izgradnja, kao i edukacija i izgradnja svih ostalih članova, ne prestaje.

Ostvarena je suradnja sa službenim međugorskim centrima u svijetu tako da su naše kolege zastupnici određenih centara, a u nekim drugim centrima članovi Društva djeluju kao suradnici. U skladu s potrebama u Međugorju Društvo se profiliralo i na području simultanog prijevoda tako da su danas većina prevoditelja i članovi Društva vodiča. U proteklih 37 godina brojni molitveni susreti su organizirani u svim krajevima svijeta na kojima su govornici bili međugorski svećenici ili vidioci, a prevoditelji su najčešće bili članovi Društva. Surađujemo i s različitim molitvenim skupinama i humanitarnim organizacijama koje su nastale kao plod Međugorja. Sve to Društvo vodiča čini uz podršku i pomoć međugorskih svećenika, u ovom mandatu župnika fra Marinka koji je i duhovni asistent Društva i član Upravnog odbora te fra Miljenka Stojića koji je savjetnik i počasni član Upravnog odbora.

Mi smo neizmjerno zahvalni Gospi i Bogu što smo izabrani za ovu misiju i ovaj poziv. To je za nas ogroman dar, ali i velika odgovornost. Znamo da nismo savršeni, ali trudimo se biti bolji svaki dan i borimo se na putu obraćenja. Društvo je bogatstvo i to bogatstvo stoji hodočasnicima na raspolaganju.

Ovim putem zahvaljujem svim svećenicima koji su nas vodili i podržavali, svim bivšim predsjednicima Društva, članovima Upravnih odbora. Posebno se zahvaljujem Informativnom centru »Mir« Međugorje i Uredu informacija na suradnji. Svi smo mi zajedno s našim svećenicima tim koji je tu za hodočasnika. I na kraju se zahvaljujem svima koji surađuju s Društvom vodiča te pozivam sve na suradnju za isti cilj, a to je dovesti što više duša bliže ovom izvoru Ljubavi koja liječi, iscjeljuje, podiže, jača i kruni, kao i da to činimo na najbolji mogući način.

Osobno