Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 28. srpnja 2022. (brotnjo.info) – U župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin sinoć, 27. srpnja, održana je književno-glazbena manifestacija »Susreti pod hrastom«. Ova 17. manifestacija po redu bila je posvećena književniku Dragi Šaravanji, o čijem su stvaralaštvu govorili književnik fra Miljenko Stojić, povjesničar prof. Tomislav Ćorić i književnica Anita Martinac. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, manifestacija nije održana pod stoljetnim hrastovima u dvorištu čerinske župne crkve, kako je bio običaj, nego u župnoj crkvi gdje je počela sv. misnim slavljem.

Nakon misnog slavlja okupljenima su se obratili prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin. Stojić, Baković i Miletić u ime organizatora manifestacije zahvalili su književniku Dragi Šaravanji na dolasku, pohvalili njegov rad te istaknuli važnost ovako lijepe manifestacija koja je svake godine posvećena nekom od istaknutih književnika.

Biranim riječima fra Miljenko Stojić osvrnuo se na Šaravanjin književni rad, zanimljivosti gledane iz kuta povjesničara s okupljenima je podijelio prof. Tomislav Ćorić, dok je književnica Anita Martinac istaknula najvažnije podrobnosti iz Šaravanjinog životopisa i kratko se osvrnula na njegov književni rad.

Drago Šaravanja, književnik rodom iz Lipna, predstavljačima se zahvalio na lijepom predstavljanju. Zahvalu je uputio i organizatorima manifestacije Župnom uredu sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, DHK HB i OMH Čitluk. Zahvalio se naravno i svim posjetiteljima. Govoreći o dugogodišnjem životu u iseljeništvu, najvećim dijelom u dalekoj Australiji, Šaravanja je naglasio kako je obišao cijeli svijet, ali da nigdje nije pronašao ljepotu kao u njemu najdražem rodnom kraju i domovini te da bi radije prihvatio smrt nego drugi put proveo tolike godine daleko od zavičaja. »Ljubite svoju domovinu. Ljubite jedni druge. Ljubite svoj narod, svoju vjeru, svoju kulturu, svoju hrvatsku riječ. Sa svojim si narodom sve, a bez njega ništa«, zaključio je Šaravanja, nagrađivani književnik.

Nakon predstavljanja književnog stvaralaštva Drage Šaravanje, koji je član DHK u Zagrebu i DHK HB, u završnom dijelu manifestacije nastupili su književnici iz države Hrvatske i članovi DHK HB iz Herceg Bosne. Svoje pjesničko stvaralaštvo tako su u okviru ovogodišnje manifestacije predstavili Tomislav Marijan Bilosnić, Robert Bacalja, Mijo Bijuklić, Mijo Tokić, Tomislav Majić, Srećko Marijanović, Ivan Sivrić i Anita Martinac.

Mladen Mandžo, Floria Korać i Matea Radišić glazbeno su obogatili cjelokupnu manifestaciju. Na njezinom su kraju Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, i sudionicima programa uručene zahvalnice.

Osobno