Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 25. studenoga 2022. (ktabkbih.net) – Danas, 25 studenoga, Radiopostaja »Mir« Međugorje proslavlja 25. obljetnicu djelovanja. Sv. misu u crkvi sv. Jakova u ovoj prigodi predslavit će provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a potom će klapa Sveti Juraj HRM-a održati i koncert u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u 20.00, izvijestili su na mrežnoj stranici Radiopostaje »Mir« Međugorje.

O početcima i razvoju u proteklih četvrt stoljeća djelovanja ove radiopostaje govorili su prvi ravnatelj fra Miljenko Mića Stojić, glavna urednica Sanja Pehar i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

»Kada se sada vratim na te početne godine, onda se pitam – da Bog nije bio s nama, ovo onda ne bi nastalo ovako kako je nastalo. Dvije godine prije samog nastanka radija – a u to vrijeme mnogi su u hrvatskom društvu govorili o potrebi jednog vjerskog radija, jednog dobroga radija, mnogi su i pokušavali osnovati radio – na pamet mi je pala ideja, jer sam tada vodio i Informativni centar Mir Međugorje, rekao sam si – ako svi pokušavaju, idemo i mi pokušati pa ćemo vidjeti na što će to izići. I Bogu hvala, išlo je nekako dobro, iako gledajući ovako sa strane, nismo imali baš ništa u to vrijeme. Ja sam na jedvite jade skupio financijska sredstva. Kada mi je to palo na pamet, kako nisam bio župnik, otišao sam tadašnjem međugorskom župniku fra Ivanu Landeki i on mi je dao zeleno svijetlo da se krene u to«, kazao je fra Miljenko. Prvu tadašnju radijsku postavu uz njega su činili ljudi koji nisu imali iskustva u radijskim vodama, ali koje je Bog vodio, a to su bili: Marija Dugandžić, Stipe Ćavar, Željko Sivrić, Nikica Dragoje, Huanita Dragićević, Lucija Krtalić, Ivo Šego i Davor Dragićević.

Današnja glavna urednica Sanja Pehar kazala je da je na početku to bila radiopostaja koja je krenula kao lokalna s dva sata programa, »a danas je to radio koji se čuje i sluša u cijelom svijetu«. »Ono što mi je posebno na srcu su naši slušatelji. Nevjerojatno je koliko njima ovaj radio znači, koliko povjerenje slušatelja imamo… Slobodno mogu kazati da smo poput velike radijske obitelji. Zahvaljujući njima radio je rastao, vršio svoje poslanje, ostao slobodan, dosljedan, vjeran istini, općem dobru i Bogu naravno. Jer raditi na jednom ovakvom radiju nije samo posao nego i poslanje. Sve to su naši slušatelji prepoznali i prije nekih 20-ak godina nazvali nas radijem koji ima dušu. Ovaj radio im je radost, utjeha, ohrabrenje, nada, radio koji briše suze, radio koji ima dušu. Tako je to postalo naše geslo, pa i slogan ove proslave 25. rođendana«, kazala je Sanja Pehar uz zahvalu »svim djelatnicima, suradnicima, dosadašnjim urednicima i ravnateljima koji su kroz ovih 25 godina, na razne načine, oblikovali Radiopostaju "Mir" Međugorje i učinili je ovakvom kakva je sada«.

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić kazao je kako će se pod sv. misom moliti za sve pokojne djelatnike i članove podupiratelje Radiopostaje »Mir« Međugorje. Izrazio je mišljenje da vjerojatno nitko nije svjestan koliko zapravo program ovog radija znači ljudima, pogotovo starijima, bolesnima, onima koji su sami… »To sam i ja rekao kad sam bio u bolnici zbog operacije, da sam večernji molitveni program rado slušao i molio sa svojom župom i nekako se osjećao kao da si tu u Međugorju. I sada kada sam bio u posjetu Irskoj vidio sam da dosta Iraca preko prijenosa uživo prati večernji molitveni program i osjećaju se kao da su u Međugorju. Ljudima to znači i lijepo je da ova radiopostaja služi tome«, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Osobno