Print Friendly, PDF & Email

Varna, 26. studenoga 2022. (Gordana Igrec / akademija-art.hr) – Pod naslovom »Mama« ove je godine u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost ugledala svjetlo dana iznimna dvojezična antologija hrvatsko-bugarskog pjesništva. To se dogodilo nakon što je prije samo godinu dana isti izdavač objelodanio dvojezičnu hrvatsko-bugarsku antologiju suvremenog pjesništva pod naslovom »Ljubav – sol života«. Obje antologije objavljene su uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te uz potporu Fondacije »Kultura« Varna iz Bugarske. Predsjednica Slavenske akademije za književnost i umjetnost ugledna je bugarska pjesnikinja Elka Naygolova.

»Antologija naslovljena "Mama" donosi ishodišnu emociju pripadanja, plemenitost utkanu u nama i duhovnu povezanost kako s našom zemaljskom majkom tako i s nebeskom majkom, te širinu tematike u tom smislu, krećući se od osobne preko opće do univerzalne ljubavi i ljudskosti, što je u ovom teškom vremenu, pa i u svakom vremenu, čitateljima itekako potrebno«, kazala nam je književna kritičarka Lada Žigo Španić.

U Antologiju je uključeno trideset suvremenih hrvatskih i trideset suvremenih bugarskih pjesnika. »To je posebno značajno za promociju hrvatskih pjesnika, odnosno za hrvatsku književnost i jezik te bolje razumijevanje i učvršćivanje književnih veza i odnosa s Bugarskom, kao i svim slavenskim zemljama«, istaknula je Lada Žigo Španić.

Pjesnici iz Hrvatske objavljeni su u izboru Enerike Bijač, glavne koordinatorice Slavenske književne i umjetničke akademije u Hrvatskoj te Sonje Zubović, članice Akademije i članice Povjerenstva za književne veze DHK. U antologijama su uvijek zastupljeni pjesnici iz oba književna društva, DHK i HDP, kao i pjesnici koji nisu članovi tih društava, a prema prosudbi njihovih opusa navedenih izbornica.

»Knjiga je popraćena predgovorom i pogovorom, opremljena je s tristotinjak reprezentativnih grafičkih priloga u boji koje potpisuje ugledni bugarski umjetnik Hristo Kralev«, rekla je Lada Žigo Španić.

Stihovima, biografijom i fotografijom u ovoj antologiji zastupljeni su sljedeći autori: Ivan Babić, Tomica Bajsić, Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić, Silvija Benković Peratova, Božidar Brezinščak Bagola, Diana Burazer, Anela Borčić, Ljerka Car Matutinović, Marina Čapalija, Mirko Ćurić, Tomislav Domović, Lidija Dujić, Milan Frčko, Božica Gašparić, Davor Grgurić, Zvjezdana Jembrih, Marina Kljajo Radić, Ivan Kramar, Stanko Krnjić, Maja Kušenić Gjerek, Ružica Martinović Vlahović, Luko Paljetak, Pero Pavlović, Marijana Rukavina Jerkić, Miljenko Stojić, Nataša Vorobjova Hržić, Sonja Zubović i Darija Žilić.

Antologija je predstavljena uživo na XVI. Međunarodnom festivalu »Slavenski zagrljaj« u Varni u studenom ove godine, te također putem društvenih mreža. »Predstavljanje ove vrijedne dvojezične hrvatsko-bugarske antologije "Mama" planira se uživo u dogledno vrijeme i u Hrvatskoj«, poručila je Lada Žigo Španić.

Osobno