Print Friendly, PDF & Email

Drvar, 2. prosinca 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U srijedu, 30. studenoga, izaslanstvo Memorijalnog centra Groblja mira bilo je na hodočašću stazama Gornjepounjskih mučenika. U izaslanstvu su bili Mile Pušić, predsjednik Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a, fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BIH za hrvatski martirologij, Stipan Zovko, predstavnik ureda Glavnog vijeća HNS BiH i Marijana Tomašević, voditeljica ureda Memorijalnog centra Groblja mira. Izaslanstvo je prvo posjetilo Hrvatski kulturni centar »Korita«, gdje ih je dočekao drvarski župnik don Davor Klečina i njegovi bliski suradnici, stanovnici ovoga kraja, koji zajedno s don Davorom ustrajnim radom svakodnevno vraćaju život ovoj zajednici. Ovaj kulturni dom je još uvijek u izgradnji, ali i sada već služi potrebama stanovnika kada su u pitanju održavanja kulturnih manifestacija i slično. Nositelj ovog projekta je Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine don Juraj Gospodnetić Bosansko Grahovo.

Nakon Korita članovi izaslanstva zaputili su se s don Davorom u obilazak ostalih mjesta među kojima su župna crkva u Grahovu, pastoralni centar u izgradnji u Drvaru u čijem okrilju bi trebala biti i crkva, spomen-kapela na uređenom groblju u Bosanskome Petrovcu i Krnjeuša, župa za čije je pobijene žitelje ove godine podignuto 278 križeva na Groblju mira.

Na području ovih župa zorno se ogledava kalvarija hrvatskoga naroda u Drugome svjetskom ratu i poraću, gdje su počinjeni stravični zločini nad hrvatskim civilima.
Cijeli posjet prožet je sjećanjem i molitvom za naše hrvatske mučenike, odnosno cijeli hrvatski narod koji je imao tešku prošlost na ovim prostorima. Ovom prilikom razgovaralo se i o suradnji oko prikupljanja popisa pobijenih u Banjalučkoj biskupiji. Slični posjeti namjeravaju se prirediti i drugim našim krajevima.

Osobno