Print Friendly, PDF & Email
Mostar, 29. listopada 2006. – Humski dani poezije su tradicionalna manifestacija u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Održavaju se u mjesecu listopadu – mjesecu knjige. Humski dani poezije su zapravo poetska karavana koja obilazi škole u Herceg Bosni, i to je već tradicionalno. Počeli su u Gimnaziji Nikole Šopa u Jajcu, a nastavljeni u Bugojnu i Uskoplju. Upriličeno je i predstavljanje knjige, a svečano su zatvoreni tradicionalnim vatrometom stihova u petak navečer, 27. listopada, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Uz nazočnost ljubitelja poezije svečano zatvaranje obilježeno je vatrometom stihova. Prvi dio večeri bio je posvećen nedavno preminulim članovima DHK HB Mariji Ancili Bubalo i Ivanu Ićanu Ramljaku. O Mariji Ancili Bubalo govorio je Zdravko Kordić, a o Ivanu Ićanu Ramljaku govorio je Krešimir Šego. Drugi dio večeri pjesnici su govorili svoje stihove: Miljenko Stojić, Vlado Puljić, Ružica Hrnjkaš-Živković, Antun Lučić, Željko Ivanković, Pero Pavlović, Iva Nuić, Marina Kljajo-Radić, Dragan Šimović, Dragan Marijanović, Josip Milić, Krešimir Šego i Zdravko Kordić.

»Svrha i cilj manifestacije je primaknuti i popularizirati suvremenu ili baštinsku hrvatsku književnu riječ. Primaknuti je učenicima i studentima, radništvu, onima koji su učitelji i nastavnici književnosti i jezika ili nekih drugih humanističkih ili prirodoslovnih oblasti ili disciplina kako bi pjesničko kazivanje bilo poticaj za neko dublje razmišljanje čovjeka kojega, na neki način, u nečemu i zatupljuju mnoga druga pomagala umjetničke inteligencije«, kazao nam je Antun Lučić, predsjednik DHK HB. Također je dodao da je biti dio pjesništva ili ga stvarati veliki znak kako se čovjekov duh želi prometejski izboriti za ono što je u ljepoti, što je u istini i pokazatelj da postoji solidarnost i želja k boljem svijetu.

Andrijana Copf

Dnevni list, 29. listopada 2006., str. 16.

Osobno