Print Friendly, PDF & Email

Solothurn, 15. prosinca 2007. – Na poziv prijatelja kulturnih djelatnosti i Hrvatske katoličke misije u Solothurnu 9. i 10. prosinca u središnjoj Švicarskoj gostovali su sveučilišni profesori i književnici Antun Lučić, Krešimir Šego i Miljenko Stojić.

Program je upriličen i u povodu 30. obljetnice Sveučilišta u Mostaru, ali i kao međuknjiževna suradnja između pisaca iz BiH i Švicarske.

Na predavanju-tribini i književnom nastupu Lučić je govorio o razvojnom visokom obrazovanju u gradu na Neretvi kao i prinosima Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, osobito njegovu nakladničkom, literarnom i časopisnom životu. Ukazao je na monografiju uz sveučilišnu obljetnicu, nove naslove i Osvit.

Šego je osvijetlio područje stvaralaštva za djecu i mlade, uzimajući značajnim pojavu Cvitka i Školarca, a predstavio je i ediciju Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga.

Stojić je govorio o intelektualnim procesima, navlastito o Hrvatskom intelektualnom zboru, te o zastupljenosti i problemima hrvatskih medija u ovdašnjem informativnom prostoru.

Ovaj program održan je u dvorani za programe u starom baroknom gradu Solothurnu i susjednom Dullikenu gdje se okupljaju hrvatske obitelji. Za skupinu ovih književnika, ali i ljude iz BiH i Hrvatske koji tamo rade i prebivaju, ovo su uistinu bili preobrazbeni dani. Poglavito su i ambijent i sadržaj bili harmonizirani voditeljskom rukom fra Šimuna Šite Ćorića, a književnici su kazivali na hrvatskom svoje pjesničke uratke, odgovorili na brojne upite slušateljstva i darovali više primjeraka svojih knjiga tamošnjoj Hrvatskoj knjižnici.

Dnevni list, 15. prosinca 2007., str. 42.

Osobno