Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 26. ožujka 2009. (IKA) – Dok se u Sloveniji uz brojne poznate otkrivaju i istražuju nove masovne grobnice uglavnom iz razdoblja nakon II. svjetskog rata, sve se više govori o mjestima masovnih stradanja Hrvata u istom razdoblju u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je ovih dana otkrivena masovna grobnica u Vrgorcu, u kojoj su ostatci 30 – 40 mještana Ljubuškog, žrtve partizanskog zločina iz godine 1945., ovih je dana otvoreno pitanje još neistraženih, a među pukom i franjevcima poznatih stratišta hrvatskoga puka na samom prostoru Ljubuškog. Riječ je o grobnicama uz zgradu općine u Ljubuškom te kod Autoprijevoza, uz cestu. To mjesto, označeno križem, pobožni puk posjećuje i pali svijeće. Pretpostavlja se da bi se u tim masovnim grobnicama, kao i u onima kod Vrgorca, mogli nalaziti i posmrtni ostatci ubijenih hercegovačkih franjevaca. Na sličan je način u jednom vrtu u Zagvozdu kod Imotskoga godine 2005. pronađena masovna grobnica iz koje su do sada identificirana tri hercegovačka franjevaca. Od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca za grobove njih 36 još se ne zna.

»Ljude su u Ljubuškom bez suda ubijali sve do 1949., a jedno od najvećih stratišta je ledina gdje se sastaju rijeke Trebižat i Vrioštica«, posvjedočio je 92-godišnji fra Vinko Dragićević, koji je bio vjeroučitelj u Ljubuškom 1946. – 1949. »Trudimo se saznati istinu, a nadamo se i da će političke prilike i u RH i u BiH što prije sazreti, tako da se ove stranice naše povijesti pročiste i budu nam opomena na potrebu neprestanoga zajedništva, a ne ono pomoću čega će nas svađati i dijeliti«, rekao je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Prije tri godine pokrenuta je kauza mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, a generalni postulator Franjevačkog reda fra Luka M. De Rosa imenovan je postulatorom kauze.

Osobno