Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 24. studenoga 2011. (hkv.hr) – Dne 20. studenoga, dakle dva dana nakon obljetnice pada Vukovara, u večernjem dnevniku Hrvatske radio televizije (HTV), koga uređuje i vodi Zoran Šprajc, prikazan je prilog novinara Hrvoja Zovka o ratu u Vukovaru, u kojemu se je manipuliranjem, podmetanjem, krivotvorenjem i izvlačenjem iz konteksta nastojala iskonstruirati priča kako je Vukovar izdan, za što je okrivljen a tko drugi nego za Jugoslavene vječiti trn u oku, prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman.

O obavještajnoj pozadini ovih konstrukcija podrobnije je pisano u hrvatskim medijima kroz reakcije koje su uslijedile, no ovdje se ipak nameće temeljno pitanje što u Hrvatskoj uopće predstavlja novinarska profesija? Koliko su danas novinari poput voditelja HRT-ovih Dnevnika – novinari, a koliko su nešto drugo? Odgovore na ova pitanja pokušali smo potražiti kod uglednih osoba iz hrvatskog javnog i medijskog života.

...

Uradak tajnih službi
»HTV već duže vrijeme zanemaruje svoje obveze javne televizije, dakle, ne samo u ovom slučaju. Umjesto da predstavljaju uravnoteženo stanje u društvu i služe hrvatskim društvenim probitcima, novinari, čast izuzetcima, predstavljaju neku svoju sliku. Zbog toga je već konačno vrijeme da se tom pojavom pozabavi Vijeće za elektroničke medije. Isto tako o svemu bi trebalo progovoriti i Hrvatsko novinarsko društvo, umjesto da šuti i javlja se samo onda kada na bilo koji način budu kritizirani gore spominjani novinari. Svi zajedno konačno bi morali naučiti razliku između javnih i privatnih elektroničkih medija. Tek je, naime, privatnima dopušteno iznositi neka svoja gledišta, ali u okviru koncesije, a neslužbeno i u okviru onoga što "gazda" kaže« – prvi je komentar novinara i književnika fra Miljenka Stojića.

»Glede gosp. Šprajca i "njegova" Dnevnika« – dodaje Stojić – »treba jasno reći, u skladu s riječima gosp. Tuđmana, da je to čisti uradak tajnih službi, odnosno zakulisnih središta moći. Sve je upereno na to da se ne bi netko slučajno usudio dati svoj glas na sljedećim izborima HDZ-u. Računa se na neobaviještenost šireg gledateljstva. Zbog toga je "zanemareno" spomenuti je li Anton Tus znao za plan komadanja Hrvatske, je li i sam sudjelovao u njegovu stvaranju, što bi bilo da je predsjednik Tuđman poslao tada raspoloživu hrvatsku vojsku na Vukovar...«

»Znalci kažu, da je predsjednik Tuđman učinio što Dnevnik misli da je trebalo učiniti, rat bi stvarno bio gotov. Međutim, Hrvati bi ga izgubili. Tenkovi, zrakoplovi i ogromno ljudstvo preplavili bi i ispresijecali napadnutu Hrvatsku. Vukovar vjerojatno ne bi bio razoren, ali bi bio poražen. To Dnevnik ne želi spomenuti, nego uobičajeno komentira događaje umjesto da nepristrano izvješćuje o njima i pušta gledateljstvu da na temelju provjerenih informacija stvara svoje zaključke. Ali, sve je ovo dio šireg plana. Za završetak prisjetimo se samo kako su diljem svijeta skakali kad je predsjednik Tuđman htio uvesti malo reda na HTV, a kako su šutjeli kad je Račan na stotine novinara doslovno istjerao na ulicu« – kazao je još Stojić.

Cjelokupan članak moguće je pročitati na stranicama portala ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (Sprajc-Dnevnik.pdf)Sprajc-Dnevnik.pdf[ ]639 kB

Osobno