Print Friendly, PDF & Email
Travnik, 28. veljače 2011. (Zvonimir Čilić / Večernji list) – Postupak istraživanja, obilježavanja i uređivanja grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća bila je tema sastanka održanog proteklog vikenda u Travniku. Organizator sastanka je Hrvatski intelektualni zbor u BIH, a uz dr. Milu Lasića, predsjednika Upravnog vijeća HIZ-a, i vicepostulatora fra Miljenka Stojića, sastanku su bili prisutni hrvatski dužnosnici općinskih i županijskih struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti.
Sustavne aktivnosti
Fra Miljenko Stojić, koji uporno i sustavno vodi aktivnosti traženja tijela ubijenih hercegovačkih franjevaca, a uključen je i u potragu za grobištima drugih žrtava partizansko-komunističkog terora i zločina, kazao je kako se od države ne može dobiti pomoć bilo koje vrste u ovim aktivnostima, ali to ne znači da se od potrage za grobištima žrtava treba odustati.
 

Primjer Širokog Brijega
A dobar primjer za to su aktivnosti koje se već godinu i pol vode u općini Široki Brijeg. Naime, u ovoj je općini još u rujnu 2009. formirano općinsko Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, a odnedavno i u još nekim zapadnohercegovačkim općinama. Cilj je, kako je kazao dr. Lasić, krenuti s ovakvim aktivnostima i na drugim područjima gdje žive Hrvati, konkretno na području središnje Bosne, o čemu se na sastanku u Travniku razgovaralo, prije svega, informativno i savjetodavno. »Zakonske regulative za ovakve aktivnosti u BiH i nema i uopće je ne treba čekati s viših razina vlasti i dovoljlno je općinskom odlukom formirati istražno povjerenstvo«, kazao je dr. Lasić naglasivši kako najveći broj partizansko-komunističkih žrtava nije imao nikakva prava na suđenje, na obranu, nisu imali pravo na život, pa ni na grob i znano mjesto vječnog počivališta.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama Večernjeg lista ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (Sastanak-Travnik.pdf)Sastanak-Travnik.pdf[ ]326 kB

Osobno