Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 18. rujna 2013. (hkv.hr) – Europska komisija danas je pokrenula izricanje sankcija protiv Republike Hrvatske zbog kršenja pravila o europskom uhidbenom nalogu. Komisija navodi da time poduzima »prikladne mjere« nakon nastavka neispunjavanja okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu od strane Hrvatske. U odluci Komisije se navodi da mjere uključuju monitoring i suspenziju fonda za pripremu Schengena. Čitav ovaj slučaj, njegovu genezu, dublje razloge, kao i posljedice koje će možebitno imati za Hrvatsku, za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju Damir Pešorda, Egon Kraljević, Josip Jović, Mate Kovačević, Miljenko Stojić i Marijan Majstorović.
...
 
Fra Miljenko Stojić: Sindrom židovskog izlaska iz egipatskog ropstva

Dok promatram ovu igru oko Perkovića, na um mi pada sindrom židovskog izlaska iz egipatskog ropstva. Mojsije ih izveo, klicali su mu, a kad su počele prve poteškoće zaželjeli su se Egipta i zlatnog teleta. Nisu, naime, promijenili svoje nutarnje mnijenje, ostali su zarobljeni u prošlosti. I mi smo to pokazali na izborima. Glasovali smo ili dopustili da pobijedi SDP, stranka koja je nasljednica zloglasne komunističke partije. A išli smo u međuvremenu i u crkvu, molili se Bogu, tukli se u hrvatska prsa.

Drugovi su dotle obavljali svoj posao. Nezaposlenost je veća nego ikada, zaduženost isto tako. Zaustavljeno je istraživanje zločinačke komunističke prošlosti, a udarilo se po braniteljima. Sad kad je došlo do toga da bi se klupko moglo odmotati, Partija se propela na sve četiri noge. Dogodi li se to, demokracija će nahrupiti na hrvatska vrata, a Partija se nikada nije vidjela u tome kolu. Ona je uvijek bila i ostala jugoslavenska. Tu dolazimo i do druge važne točke u čitavom ovom slučaju.

Određenim zakulisnim središtima moći, a koji su to lako možemo pogoditi, nije bilo do toga da Hrvatska uđe u EU, takvu kakva je. Htjeli su je na Balkanu. Sada im se ponovno pruža prostor za igre i igrice. Hrvatska će najvjerojatnije biti zaustavljena pred Schengenskom zonom. A onda će početi pritisci da se ujedinimo s regijom i »regionom«.
Partija se kroz proteklo vrijeme uporno trudila da nas svede na tu razinu. Zbog svega ovoga nema nam druge nego ustati poput naših u Vukovaru ovih dana. Došlo je vrijeme da Partiji i bilo kakvom ropstvu otkažemo svako gostoprimstvo u našoj sredini. Možemo li to?

Attachments:
Download this file (sankcije-protiv-hrvatske.pdf)sankcije-protiv-hrvatske.pdf[ ]1099 kB

Osobno