Print Friendly, PDF & Email
Zavala, 11. rujna 2013. (J. Z. / bljesak.info) – Polako, ali na velika vrata »kraljica umjetnosti« se vraća na prostore juga Hercegovine, moglo bi se reći nakon poetsko-likovne manifestacije »Grgurovi hukovi« koja je održana u povodu dana općine Ravno, 8. rujna. Zaključak se nameće sam po sebi nakon treće poetske manifestacije na tom području, na kojem će poslije Čapljine i Stoca i najjužnija bh. općina po svemu sudeći dobiti svoj praznik lijepe riječi.

»Ideja se rodila spontano. Kad smo odlučili u povodu Dana općine organizirati likovnu koloniju, zaključili smo da bi bilo dobro program upotpuniti i poetskim sadržajem. Želja je bila bar na jedan dan, bar na koji sat, na naše prostore dovesti ljude koji uz nastup, mogu širiti saznanja o našoj općini, njezinim ljepotama i znamenitostima. S obzirom na broj posjetitelja četrdesetak i broj sudionika desetak, mislim da smo u tome uspjeli«, kazao je za Bljesak.info Srećko Kriste, akademski slikar, jedan od šefova službi u općini Ravno.

Uglavnom, pjesničko-likovnom manifestacijom »Grgurovi hukovi« započeo je program obilježavanja Dana općine Ravno, blagdana Male Gospe, 8. rujna.

Pjesnički dio programa održan je pred špiljom Vjetrenica u Zavali, gdje se održava i likovni dio manifestacije, dvodnevna kolonija. Malo je reći da je ambijentalno pjesnički program, izveden jedva koji metar od ulaza u špilju kroz čiji otvor neprestano huči vjetar, djelovao nestvarno. Uz stvaralačko nadahnuće koje takva »scena« nosi mora se primijetiti da je hladni vjetar iz špilje kao naručen za prehladu u razdoblju godine kada se živa u termometru danju penje i iznad tridesetog podioka. Na kraju su radoznalci među pjesnicima i likovnim umjetnicima koji su ih podržali tijekom programa, upoznali i lakše dostupne dijelove špilje.

U pjesničkom dijelu manifestacije »Grgurovi hukovi« nastupili su – Srećko Marijanović iz Stoca, Sanijela Matković iz Širokog Brijega, Miljenko Stojić iz Širokog brijega, Anita Martinac iz Mostara, Josip Škerlj iz Dubrovnika, Mirna Rogić iz Jablanice, Velimir Ključe iz Opuzena te Jozo Jakiša, Dušan Musa i Ljubo Krmek iz Čapljine. Uz glazbenu pratnju dua Helena i Nikša, program je vodila Marija Proleta.

Attachments:
Download this file (pokop-ljubuski-hrsvijet.pdf)pokop-ljubuski-hrsvijet.pdf[ ]407 kB

Osobno