Print Friendly, PDF & Email
Kupres, 19. srpnja 2013. (Velimir Mabić / Vicepostulatura) – Na sjednici Općinskog vijeća općine Kupres održanoj prošlog tjedna (12. srpnja), utemeljeno je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Kupres. Povjerenstvo broji 6 članova, a za pročelnika je izabran Mario Bagarić, aktualni dopredsjednik Općinskog vijeća općine Kupres. Ovo je sedmo do sada utemeljeno povjerenstvo na području Herceg Bosne, BiH. Prvo ovakvo povjerenstvo utemeljeno je još u ljeto 2009. u Širokom Brijegu (pročelnik Pero Kožul), a slijedila su redom utemeljenja u Ljubuškom (pročelnik Vice Nižić), Neumu (pročelnik Vicko Jogunica), Posušju (pročelnik fra Milan Lončar), Busovači (pročelnik Stipo Krišto), Čitluku (pročelnik Andrija Stojić). Razgovori o utemeljenju ovakvih povjerenstava traju još u nekoliko općina.

Do sada je u svim ovim općinama ekshumirano nešto više od dvije stotine posmrtnih ostataka žrtava, a ekshumacija još njih najmanje šezdeset i šest upravo traje na Kupresu. Pored rada svih navedenih povjerenstava, nemjerljiv doprinos u otkrivanju i razobličavanju partizansko-komunističkih zločina dala je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« (vicepostulator fra Miljenko Stojić) koja od svog utemeljenja 2007. predano radi na istraživanju komunističkih zločina. Ona je ujedno idejni začetnik spomenutih povjerenstava. Iako Vicepostulatura poglavito traga za pobijenim franjevcima, ona jednako predano istražuju i svjedoči i o svim ostalim zločinima počinjenim nad nedužnim hrvatskim narodom Herceg-Bosne (i Hrvatske), te i na taj način pruža nemjerljiv doprinos radu općinskih povjerenstava.

O radu u proteklim godinama utemeljenih povjerenstava najšira javnost zna već podosta, stoga je potrebno progovoriti pobliže o djelovanju novoutemeljenoga povjerenstva na Kupresu. Odmah nakon utemeljenja, kupreško je povjerenstvo pokazalo da zna što mu je činiti, krenuvši u prvu ekshumaciju na svome općinskom ozemlju 12. srpnja. Mario Bagarić, prije kao koordinator, a sada kao pročelnik povjerenstva već dulje vrijeme radi na njezinoj pripremi. Riječ je, naime, o ekshumaciji masovne grobnice na Ogledalima iznad Kukavičkog jezera na kojoj su partizansko-komunistički zločinci poubijali najmanje 66 hrvatskih civila i vojnika te ih pobacali u jamu. Već prvog dana iskapanja, nakon otkrića tri ljudske lubanje i jedne vojničke čizme, te na temelju njihova položaja u jami, arheolog Tihomir Glavaš, ustvrdio je kako sve djelatnike na ovom projektu očekuje iznimno teška zadaća. Tijela u jami, već sad je potpuno izvjesno, tako su isprepletena da će biti iznimno teško precizno ih razdvojiti. No, ne treba dvojiti da će to biti napravljeno potpuno stručno.

Dr. Marija Definis-Gojanović, specijalistica sudske medicine sa Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, nakon početnog uklanjanja naslaga priključila se iskapanjima i već na samom početku vađenja kostiju žrtava uvjerila se u težinu radova koji je očekuju na Ogledalima. Dr. Definis-Gojanović za ovu je priliku kazala: »Ovo je za mene najzahtjevnija ekshumacija na kojoj sam radila do sada. Jama je duboka, relativno uska, a u tom i takvom prostoru ogroman je broj tijela. Pretpostavlja se da je u jami šezdeset i osam tijela, a neki barataju podatkom da bi ih moglo biti čak i do devedeset. Koliko je u jami stvarno ljudi, to ćemo tek vidjeti. Za sada se dosta toga pokazalo, ali to je samo jedan mali dio onog što očekujemo. S obzirom na veliku dubinu i strminu grotla jame, tijela su potpuno isprepletena, ali ne samo što su isprepletena, nego su i razdvojena i to na način da su se u tom porinuću i propadanju terena, gotovo sve glave odvojile od tijela i spale prema dubljim dijelovima, a noge ostale gore naviše. Bit će vrlo teško odrediti pripadnost, pogotovu za sada… Uspjeli smo izvaditi i prvo tijelo u cijelosti. U nastavku radova, pored najbolje volje da sve obavimo po pravilima struke, to će biti teško… Neka nam Bog pomogne… U svakom slučaju, jedno je sigurno: radovi će potrajati dugo. Ali opet sve ovisi o tome koliko ćemo moći ići u detalje. Ne htjeti, nego moći ići u detalje! Kako god okreneš, radovi će potrajati najmanje još dva tjedna.«

I dok stručnjaci obavljaju svoj dio posla, pročelnik Povjerenstva Mario Bagarić organizira i nadgleda radove na uređenju spomenika i kosturnice koji se grade niti tridesetak metara od stratišta-grobišta na Ogledalima. Završetak uređenja spomenika i kosturnice planiran je prije 15. kolovoza, odnosno prije svetkovine Velike Gospe, a s tim se planom podudara i plan završetka ekshumacije tijela svih žrtava na ovom stratištu. Obred pokopa planiran je za 16. kolovoza. Žrtve će biti pokopane u spomenutu kosturnicu koja se gradi u okviru spomeničkog kompleksa na Ogledalima. Pročelnik kupreškog Povjerenstva Mario Bagarić stoji na raspolaganju javnosti za sve eventualne upite i informacije na broj mobitela 063 370-364.

Osobno