Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. lipnja 2013. (Hrvoje Mandić / Vicepostulatura) – Dvojica dragovoljaca Domovinskog rata, širokobriježanin Marinko Šušak i Dragutin Bosak iz Krapine, susreli su se na jednom hodočašću u Bleiburg. Od tada hodočaste zajedno u domovini Hrvatskoj te Herceg Bosni, BiH. Tako su početkom lipnja krenuli na zavjetno hodočašće Majci Mariji u Međugorje pod motom »U križu je spas!«. Sa sobom su ponijeli drveni križ koji je blagoslovljen na Stepinčevu grobu u Zagrebu i koji simbolizira sve hrvatske mučenike. Iz Zagreba, nakon 13 dana hoda, u petak 21. lipnja stigli su u Široki Brijeg gdje su pohodili samostansku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i pomolili se na grobu pobijenih širokobrijeških franjevaca.

»Zavjetno smo hodočašće podijelili u 14 dana na spomen 14 križnih postaja našega Spasitelja Isusa Krista. Odabrali smo grob Alojzija Stepinca, blaženika i mučenika koji je i sam prošao križni put zbog svoje vjere i nacije. Stoga mi danas hodočastimo naš Hrvatski križni put i molimo za sve one koji i dan danas proživljavaju iste muke, za sve one koji imaju patnje, ali ponajviše za naše suborce koji su podarili svoje živote za Oltar domovine«, istakla su u razgovoru dvojica hodočasnika.

Jutros, 26. lipnja, predali su blagoslovljeni križ Vicepostulaturi na trajno čuvanje. U njezino ime preuzeo ga je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Dvojica hrvatskih branitelja naglasili su da su se tijekom hodočašća Majci Božjoj sjećali ne samo svojih suboraca iz HV-a i HVO-a nego i hrvatskih uznika u Haagu za koje svakodnevno mole krunicu, vjerujući kako će pravda stati na stranu pravednika. Predajući križ Vicepostulaturi na čuvanje okončali su ovo svoje hodočašće znajući da će ga ona čuvati i širiti istinu o svim našim mučenicima.

Osobno