Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 23. rujna 2014. (Vicepostulatura) – U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 28. rujna, bit će održan VI. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00. Priređivač simpozija je vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi fra Nikola Rosančić, župni vikar na Humcu. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Željko Primorac, profesor, govorit će o Ideološkoj podlozi masovnih ubojstava Hrvata u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Mr. sc. Dražen Barbarić, politolog, govorit će, pak, na temu Političko-ideološki aspekti stradavanja širokobrijeških franjevaca. Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg, predstavit će rad širokobriješkog povjerenstva. Do sada inače ima 9 ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje, Busovača, Čitluk, Kupres, Grude i Tomislavgrad.

U Gospino svetište na Širokom Brijegu uvijek je lijepo doći. Tu su do sada pokopana i 24 hercegovačka franjevca na čiji grob dolazi moliti i tražiti zagovor vjerni puk Božji nazivajući ih »širokobriškim mučenicima«. Ovo Gospino svetište ujedno je središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije.

Dosadašnji tijek i radove sa Simpozija moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji).

Svojom nazočnošću Simpoziju i širenjem predavanja koja će biti održana doprinesimo širenju i pronalasku istine o minulim događajima.

Osobno