Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 4. ožujka 2014. (I. Z. / hrsvijet.net). – Vrgorac je u subotu, 1. ožujka, bio domaćin predstavljanja knjige »Još Hrvatska nij' propala«, autora Ivana Ugrina. Riječ je o zbiru Ugrinovih kolumni objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji u razdoblju 2010. – 2012., koje prenosi i portal Hrsvijet. Stoga su se u predstavljanju drugog izdanja ove Ugrinove knjige okušala i dvojica kolumnista HRsvijeta – Željko Primorac i Miljenko Stojić.

»Medij, u kojem je to objavljivao zvalo se Slobodna Dalmacija. Komunistički povjesničari kažu da se začela u pojati na Mosoru. Hrvatski puk ju je počeo "mirisati" tek u ono vrijeme kad se otvorila domoljubima, sada je ponovno u pojati. Ipak, Ugrinu je u ime demokracije, koju su oni prezirali, bilo dopušteno pisati ili iznositi teme koje su odudarale od svega ostaloga u tom mediju, pojma nemam čijem« – kazao je tijekom predstavljanja Miljenko Stojić. Iznio je i prosudbu kako stavovi koje Ugrin iznosi, unatoč medijskim spekulacijama, predstavljaju stavove većine. »Ugrinova strana, iako bez toga medija, predstavljala je većinu, a strana onoga drugoga, s medijem, predstavljala je manjinu.

Stanje je nepromijenjeno do danas. Hrvatski puk milom ili prijevarom dao im je povjerenje i oni nikako da siđu s vlasti ili se potrude barem nešto smisleno s njome učiniti. Dokle tako?« – zapitao se Stojić. Ugrinove kolumne prosudio je kao govor čovjeka koji nije samo nešto pročitao i naučio, nego i doživio. »Ono što označava Ugrinove tekstove, odmah vidljivo, jest posvemašnja otvorenost. Nema tu zakučasta govora, pukog nadmudrivanja, to je govor iz srca, govor čovjeka koji nešto nije samo naučio i pročitao, već iskusio na svojoj koži. Počesto naslov kaže sve, poput kakvog zaključka, a ne poput izraza koji će nas namamiti da pročitamo daljnji tekst. I dok tako postupa iz pisca ne pršti zlovolja, agresivnost, omalovažavanje drugoga, izmišljanje tuđih grijeha, jednostavno oholi stav nadmoći. On zapravo traži, ispituje, provjerava, spreman priznati i pogrješku "svojih". To je zacijelo stav dobra, profesionalna novinara ili publiciste. Takvih je danas nažalost malo. Upozorio je na činjenicu kako je danas osobni stav ustuknuo pred »suhim obavljanjem posla«. »Gazda je tako odlučio i ti ga moraš slijediti« – zaključio je Stojić.

Zahvaljujući predstavljačima Ugrin se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj istaknuvši da i unatoč lošim i nepovoljnim trendovima Hrvatska ima solidnu poziciju za »okretanje nove stranice«. »Dva izborna procesa u ovoj godini, prigode su koje hrvatski narod mora kvalitetno i mudro iskoristiti«, istaknuo je Ugrin.

Osobno