Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 17. prosinca 2016. (bljesak.info) – Sinoć, 16. prosinca, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana je Adventska književna večer, u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB). U programu su predstavljeni pjesnički prigodni uradci članova Društva, kao i onih koji će to tek postati.

Spleli su svečani Adventski vijenac i upalili svijeće kojima će pokušati obasjati kulturnu pozornicu Mostara, kako reče u uvodnom dijelu večeri književnica Anita Martinac, voditeljica programa. Predviđeno je da u programu nastupi 18 pjesnika podijeljenih u četiri ciklusa, kao četiri svijeće, a svaka će gorjeti kroz jedno desetljeće djelovanja na književnoj pozornici, priopćilo je DHK HB.

Prva svijeća na adventskom vijencu simbolizira svijeću nade. U tom duhu su predstavljene nove nade sa svojom odabranom pjesmom: Snježana Lovrić, koja će uskoro objaviti svoje prvo djelo, Sanijela Matković, Jasenka Požega-Sremac i Ivan Baković.

Druga svijeća simbol je mira. S velikim poštovanjem i mirom slušali su se stihovi onih koji su doprinijeli statusu Društva spokojnom, zrelom poezijom: Pere Pavlovića, Fabijana Lovrića, Antuna Lučića i Hrvoja Barbira.

Treća svijeća simbolizira radost. U tom duhu pojavljuju se pjesnici koji bilježe stranice nove hrvatske književne pozornice: Anita Martinac, Miljenko Stojić, Marela Jerkić-Jakovljević, Željko Kocaj, Dragan Marijanović i Ljubo Krmek.

Četvrta svijeća simbol je ljubavi. Slušane su pjesme Ivana Sivrića, predsjednika Društva, Stanka Krnjića, Drage Čondrića koji je pobrao sve prošlogodišnje nagrade iako se na književnoj pozornici pojavio tek 2009.

Na kraju su se predstavile i dvije gošće koje su vjerne pratiteljice svih pjesničkih događanja: Dubravka Bandić i Gorjana Čerkez.

Glazbenim prinosom večer su uljepšali učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara.

Osobno