Print Friendly, PDF & Email

Dračevo, 20. lipnja 2017. (caportal.net) – U povodu 142. obljetnice »Hercegovačkog ustanka 1875. – 1878.« Udruga mladih sela Dračevo »Hercegovac« organizirala je dvodnevnu manifestaciju pod nazivom »Dani Hercegovačkog ustanka 2017.«. Manifestacija je imala slogan »Da se ne zaboravi naša povijest slavna«. Hercegovački ustanak, naime, bio je najvažniji povijesni događaj u 19. st. za Hrvate u BiH.

Glavni program manifestacije obilježio se jučer, 19. lipnja, najprije slavljenjem sv. mise za ustanike u župnoj crkvi u Dračevu. Nakon toga nastavio se na kulturnom nacionalnom spomeniku Rt Kula u Dračevu, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule ustanike. Vijence su položili i svijeće zapalili Udruga mladih sela Dračevo i izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Slijedila je pjesnička večer »Munja od Gabele« i uručivanje nagrade »Kula«, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Prošlu ju je godinu dobila književnica Anita Martinac, a ove Ljubo Krmek. Nagradu je uručio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić. Također je Udruga mladih sela Dračeva podijelila i priznanja svima onima koji su na bilo koji način pomagali radu Udruge. Ove godine u programu su sudjelovali, te su se za nagradu natjecale pjesme Anite Martinac, Pere Pavlovića, Ružice Soldo, Miljenka Stojića, Marine Kljajo, Stanka Krnjića, Srećka Marijanovića, Ljube Krmeka, Joze Jakiše, Grge Mikulića, Marija Kneževića, Dušana Muse i Ive Raguža.

Manifestacija je završila prigodnim programom kojim je Udruga mladih sela Dračevo »Hercegovac« obilježila petu godinu svoga djelovanja. U glazbenom dijelu programa nastupala je pjevačka sekcija HKUD »Zora« Gorica-Struge.

Osobno