Print Friendly, PDF & Email

Rijeka, 18. studenoga 2017. (A. Primorac / hrsvijet.net) – Uoči obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Državnog arhiva u Rijeci, dvoje književnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stojić svojim posljednjim objavljenim djelima, na dostojanstven način paleći svijeće u srcima nazočnih, odali su spomen svim žrtvama Domovinskog obrambenog rata te Drugog svjetskog rata i poraća. Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana »Od Franje do Franje« Anite Martinac i zbirku pjesama »Stopu po stopu« Miljenka Stojića.

Bez obzira što je riječ o dva potpuno različita djela i žanra, svojstvene stilove autora, kao i druge karakteristike ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepliću zajedničkom temom. U prvom planu uvijek je vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i s drugim istaknutim hrvatskim autorima, dotičući se također zajedničke teme o godinama gladi i fra Didaku Buntiću, predstavljač Igor Žic komparativno je govorio o autorima i važnosti ovakvih djela.

»Stopu po stopu«, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordić i Antun Lučić. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog književnika Miljenka Stojića u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhvaća i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilježi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. I ova njegovo nova zbirka zacijelo će obogatiti svaku ozbiljnu knjižnicu.

Roman »Od Franje do Franje« još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane »Medaljon« (2015.) i »Posljednji« (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer. Već prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelj Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju. Dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povijesne činjenice, uz bogati književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom.

Posjetitelji su pokazali veliko zanimanje te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo druženje uz ugodne razgovore s autorima.

Osobno