Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 16. prosinca 2017. (IKA) – U dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu održana je danas osnivačka skupština udruge »Svehrvatski grob – Groblje mira«. Skupštini je predsjedao predsjednik Inicijativnog odbora Ante Beljo. Izabrano je vodstvo Udruge i prihvaćen statut. U vodstvo su ušli i neki od graditelja Groblja mira u Bilama kraj Mostara. Za predsjednika je izabran umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a za njegova zamjenika fra Miljenko Stojić iz Širokog Brijega. Dopredsjednici su Franjo Talan (Varaždin) i don Nikola Turkalj (Gospić). Tajnica je Vera Butković (Zagreb), a rizničarka Danijela Šimunović (Zagreb). U Upravni odbor izabrani su Ante Beljo (Zagreb), Ilija Vrljić (Mostar), don Josip Šimatović (Udbina), don Zlatko Brkić (Udbina) i Ante Bežen (Zagreb). Nadzorni odbor sačinjavaju: Marko Grubišić (Zagreb), Jure Krišto (Zagreb) i don Pero Brajko (Sarajevo). Likvidator je odvjetnik Srećko Ilić iz Zagreba.

U uvodnoj riječi Predsjednik udruge istaknuo je sljedeće. »Poznato je da su kod nas pobjednici u Drugom svjetskom ratu mnoge vojnike i civile mučili, ubijali i bacali na razne načine poput otpada. Onima prema kojima se odnosilo kao prema štetnom otpadu, mi želimo priznati da su ljudi stvoreni na sliku Božju, da su naša braća i sestre. Postavlja se pitanje: hoće li današnji naraštaj Hrvata imati ćudoredne hrabrosti javno priznati kako je riječ o ljudima i u skladu s time postaviti se prema njihovim zemnim ostatcima te ih civilizacijski i kršćanski pokopati? Mi vjerujemo da hoće i zato smo se okupili. Želimo da se ondje pale svijeće i za one kojima se ne zna mjesto stradanja. Nije to tek tehničko – kako napraviti i izgraditi projekt ili financijsko pitanje – kako do novaca; nije to ni pitanje odnosa Hrvata i Srba, ustaša i partizana. Riječ je o spašavanju čovjeka, da se prema njemu nigdje i nikada ne smije odnositi kao prema otpadu, da mu nitko i nikada nema pravo oduzeti njegovo ljudsko dostojanstvo.

Prvotni cilj udruge je izgradnja »Svehrvatskog groba – Groblja mira« na Krbavskom polju, a potom i Križnog puta od Svehrvatskog groba do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. S tim u sklopu, udruga će se baviti i nekim drugim pitanjima, kao pitanjima popisa žrtava i ekshumacije i sa svoje strane činit će i na tom polju ono što joj mogućnosti dopuštaju, ali će u tim pitanjima poglavito poticati nadležne državne i druge strukture da odrade svoj posao. Udruga će gajiti i promicati poštovanje svih žrtava nasilja bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost. Sjedište udruge do daljnjega je u Gospiću.

Osobno