Print Friendly, PDF & Email

Vaganj, 27. kolovoza 2018. (Lucijana Kožul) – U subotu 1. rujna održat će se sv. misa zadušnica za civilne žrtve koje su jugokomunisti likvidirali i bacili u zloglasnu Husinu jamu na Kamešnici. Misno slavlje s početkom u 11.00 predvodit će vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić.

Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj. Prema dosadašnjim saznanjima u nju je od listopada 1944. do završetka Drugog svjetskog rata bačeno između 500 i 1.500 osoba. Godine 1968. bila je duboka 170 m, da bi deset godina kasnije njezina dubina bila samo 50 m. Jugokomunističke vlasti zatrpavale su je, naime, raznoraznim otpadom kako bi prikrile stravičan ratni zločin koji je ondje počinjen.

Obilježavanje spomenutih događaja započelo je 1999. najviše zahvaljujući neumornom dr. fra Boži Norcu Kljaji. Skoro 50 godina bilo je zabranjeno spominjati imena žrtava, kao i doći pokraj Husine jame, gdje je bila postavljena ploča s upozorenjem »zabranjeno zaustavljanje i snimanje«.

Osobno