Print Friendly, PDF & Email

Drinovci, 11. veljače 2019. (Lucijana Kožul) – Jučer, u nedjelju, 10 veljače, na spomendan bl. Alojzija Stepinca, pod pučkom sv. misom vjernici župe Drinovci sjetili su se poteklih iz ove župe koji su ubijeni zbog mržnje prema vjeri i Crkvi u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i u Prvom svjetskom i Domovinskom ratu. Iz župe Drinovci ubijeno je sedam fratara, četiri biskupijska svećenika, jedan đakon i jedan sjemeništarac te 260 članova puka Božjeg.

Prije sv. mise pročitana su imena pobijenih iz crkvene hijerarhije i upaljene svijeće pokraj njihove fotografije. Sv. misu predvodio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

U svojoj primjerenoj propovijedi fra Miljenko je između ostaloga rekao da naš narod i Crkva moraju proći kroz bolni proces suočavanja s istinom i otkrivanja onoga što se dogodilo s pobijenima u Drugom svjetskom ratu i poraću. Nažalost i danas postoje u našoj sredini oni koji se bore protiv Crkve, katoličke vjere i hrvatskog naroda. Njima se treba oduprijeti i pobijediti ih.

Nakon sv. mise vjernici su mogli nabaviti knjigu fra Ratimira Kordića »Fratar narodni neprijatelj«. Ona donosi sjećanje hercegovačkog franjevca fra Ratimira Kordića na ratne i poratne dane Drugoga svjetskog rata. U to vrijeme fra Ratimir je bio župnik u Drinovcima te je iza sebe ostavio rukopis u kojemu opisuje ono što su on i njegovi župljani proživljavali u tim danima. Tijekom rata često je zapisivao svoja sjećanja i razne događaje, ali je nekoliko puta te rukopise uništio zbog opravdanog straha od jugokomunista. Ovaj rukopis je završio 70-ih godina prošlog stoljeća. Skrio ga je i tako je ostao sačuvan. Nakon fra Ratimirove smrti njegov bratić fra Kornelije Kordić objavio ga je u obliku knjige.

Uz knjigu vjernici su mogli nabaviti i glasilo Vicepostulature Stopama pobijenih. Kroz njega se širi prava istina o tim nesretnim danima.

Događanje je završeno uz zaključak da naši pobijeni trebaju ostati duboko u našim mislima i molitvama te da ih nikada ne smijemo zaboraviti. A to su već svojom nazočnošću pokazali vjernici dolazeći na ovu sv. misu zadušnicu u većem broju nego inače.

Osobno