Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 1. ožujka 2019. (narod.hr/hina) – Roman Antuna Jozinga »Ubojstvo ljepote«, koji tematizira ratnu svakodnevicu 90-ih godina na banovinskom bojištu, objavio je ovih dana autor u vlastitoj nakladi.

Priča novoga Jozingova djela tematski se nastavlja na ranije objavljen roman »Mrtvi se ne vraćaju«, ističe se u pogovoru knjige i dodaje kako su glavni likovi prepoznatljivi još iz prvoga romana. Tema romana je ratna svakodnevica na banovinskom bojištu na kojem spretni, dosjetljivi i lukavi likovi uspješno brane domovinu, naglašava se u predgovoru i dodaje kako su, osim prepoznatljiva ratnoga i prirodnog okruženja uz rijeku Kupu i glinskoga područja ratne zgode bogate akcijama, kojima se održava čitateljska napetost romana. Nove su zgode, ističe se, začinjene pošalicama što romanu daje humorističnu dimenziju. Sve su one, kako se navodi, ispričane kroz prizmu osobnih ljudskih sudbina, iskustava i priča preživjelih sudionika ratnih i političkih događaja.

Književnik Miljenko Stojić napominje kako su Jozingovi ratnici dečki iz naše sredine te ljudi koji imaju srce. Ponekad, tvrdi Stojić, izgledaju kao velika zaigrana djeca s osjećajem za dobro i lijepo. Jozingovi ratnici vole priče, napominje Stojić i dodaje kako ih ne zanima mjesto u društvu nego oslobođenje vlastite domovine u kojoj svatko može biti ono što želi.

Antun Jozing rođen je 1939. u Voćinu. Godine 1991. odlazi u II. gardijsku brigadu kao dragovoljac na ratište.

Osobno