Print Friendly, PDF & Email

Humac, 9. veljače 2020. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Danas, na drugu nedjelju u mjesecu veljači, Ljubušaci su se u sjećanju vratili na vremena koja nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti naših pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava koji su se zbili na ovim našim prostorima u protekla vremena. Zbog toga je u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misa zadušnica za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja.

Misno slavlje u prepunoj crkvi započelo je procesijskim ophodom. Predvoditelj sv. mise bio je humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenkom Stojićem te još 20-ak svećenika. Pred sv. misu zadušnicu naglašeno je da ove večeri na poseban način molimo za sve žrtve Prvog svjetskog rata, zatim za one koje su ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

U svojoj propovijedi fra Dario se uz pobijene sjetio i majki udovica na koje se odnose riječi »Vi ste svjetlost svijeta«. Kada im nije bilo nimalo lako u životu, nisu pokleknule nego živjele za druge, za djecu, ne gledajući na sebe. »Draga moja braćo i sestre, sol daje okus. Kao što su stradali naši pokojni, i ove majke bile su nesebične i sebedarne u ljubavi prema drugome. To je potrebno i nama danas. Čovjek čovjeku mora biti brat, a ne da čovjek čovjeku bude vuk. U tome se moramo izgrađivati i to je poruka današnjeg Evanđelja. Ne slijedimo li ovu Isusovu logiku, nismo na pravom putu nego smo krenuli stranputicom. Iz nas mora zračiti svjetlost koju trebamo donositi jedni drugima. Naša je zadaća ispuniti krsno obećanje, čuvati upaljenom onu krsnu svijeću«, kazao je fra Dario. Zaključio je sljedećim riječima. »Bože, daj nam snage da dajemo ljepotu životu, kao što sol daje okus hrani. Bože, ti si svjetlo svjetla, rasvijetli svaku tamu u našemu životu da budemo svjetlo tamo gdje je tama, kako je pjevao, klicao i molio sveti Franjo.«

Sv. misu je svojim pjevanjem animirao veliki župni zbor svetog Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Ministrirali su novaci, a evanđelje je navijestio fra Ljubo Kurtović.

Osobno