Print Friendly, PDF & Email

Tomislavgrad, 13. veljače 2020. (tomislavcity.com) – U organizaciji tomislavgradskog i čitlučkog ogranka Matice hrvatske, večeras je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljena knjiga: »Herceg Bosna – kulturni, politički i državnopravni identitet« autora prof. Mate Kovačevića. Knjigu je prošle godine objavio ogranak Matice hrvatske iz Čitluka u povodu obilježavanja obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Spomenuto djelo večeras su u Tomislavgradu, uz autora, predstavili: Mijo Tokić (u ime Marka Tokića koji nije mogao nazočiti predstavljanju), Antun Lučić te fra Miljenko Stojić. Nazočne su u ime nakladnika prethodno pozdravili predsjednici ogranaka Matice hrvatske Andrija Stojić i Mate Kelava.

Autor Mate Kovačević zahvalio se svima nazočnima na pozornome i strpljivome slušanju te izrazio uvjerenje da su obogaćeni novim saznanjima, ali i da su čuli činjenice koje će ih potaknuti na čitanje knjige i daljnje promišljanje o Hrvatima i Herceg Bosni. Između ostaloga kazao je sljedeće. »Ova knjiga nije pisana niti protiv Srba niti protiv muslimana Bošnjaka. Ova knjiga je moj pokušaj odgovora: što Hrvati u Herceg Bosni jesu, tko su i što mogu ponuditi. Napisana je s namjerom da spoznamo sami sebe, jer tek tada – kada poznajemo sebe – bolje ćemo poznavati i druge, znat ćemo što je ono što je bitno za naš narod i što je naš nacionalni interes.«

Osobno