Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 25. svibnja 2021. (IKA) – Svečanu spomen-misu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu danas je, u utorak 25. svibnja, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Vrgorcu predvodio fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata. S njim su suslavili: fra Željko Štrbac, župnik Kozice i Zavojana, don Dražen Radman, župnik Velikog Prologa-Dusina i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Hercegovačke provincije Uznesenja BDM. Među sudionicima misnog slavlja bio je i Vice Nižić iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.

Trinaest svećenika i redovnika za koje se slavila spomen-misa svoje životno podrijetlo vuku iz Biokovskog dekanata ili su tu mučki ubijeni, članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja BDM (1, fra Maksimilijan Jurčić) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4).

U propovijedi fra Josip je naglasio kako je misa za žrtve rata, misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. Mučeništvo se dvoznačno gleda, svatko iz svoje prosudbe: krvnici pomišljaju ubojstvom žrtvu zatrti, dok pravednik kroz žrtvu mučeništva postaje sjeme novih mladica kršćana, vjernika i pravednika. Slijedeći primjer Isusove molitve s križa, molitve sv. Stjepana prvomučenika pred smrt kamenovanjem, kao i niza mnogih mučenika do današnjih dana, vjerujemo da su i navedenih 13 svećenika svoju žrtvu preporučili molitvom koja vapi za obraćenjem krvnika i utvrđivanjem vjere među vjernicima. Molimo se mučenicima i slijedimo primjer primjerenog kršćanskog svjedočenja unatoč žrtvama i progonima, potaknuo je fra Josip nazočne. Bl. Miroslav Bulešić, poratna žrtva komunističke mržnje prema Crkvi, napisao je u svom »Dnevniku« da je njegova osveta na mržnju, praštanje. A bl. Alojzije Stepinac istaknuo je kako nam sve mogu oduzeti, ali sklopljene ruke ostaju najmoćnije oružje protiv zla. Slijedeći primjer bl. Miroslava Bulešića i bl. Alojzija Stepinca koji su svojom molitvom prkosili progoniteljima budimo jamac pravih kršćanskih vrijednosti koje nam i danas trebaju, zaključio je fra Josip.

Na kraju misnoga slavlja blagoslovljena je spomen slika svih mučenika svećenika i redovnika ubijenih u Biokovskom dekanatu. Ona će trajno ostati u crkvi u Vrgorcu za spomen i molitvu zagovora u vjerničkim potrebama.

Osobno