Print Friendly, PDF & Email

Tihaljina, 20. srpnja 2021. (Ivana Karačić) – Sinoć je, 19. srpnja, na uočnicu Sv. Ilije zaštitnika župe Tihaljina, misno slavlje predvodio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić. Župljani Tihaljine se za ovaj blagdan pripremaju trodnevnicom. Kao i prethodna dva dana, i ovaj su put nazočili u velikom broju.

Fra Miljenko se u svojoj propovijedi nakon govora o Sv. Iliji proroku, njegovom primjeru duboke molitve, našoj potrebi za nasljedovanjem toga primjera i postajanjem pravim kršćanima i ljudima, osvrnuo i na mnogo toga što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Izdvojit ćemo slijedeće. »Znamo da ni kod nas stanje nije bilo bolje. Jugokomunisti su ubili 524 člana hijerarhije Crkve u Hrvata, od toga 225 podrijetlom iz hrvatske domovine s ovu stranu granice, iz Herceg Bosne, BiH. Mnoštvo njih kasnije su uhitili, samo iz Hercegovačke franjevačke provincije njih 90-ak. A danas, to znamo, vodimo postupak za proglašenje pobijenih hercegovačkih franjevaca mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Dogodit će se to jednoga dana. Treba mnogo posla, ali to nije važno. Kroz taj posao izići će potpuna istina o svima njima.« Osvrnuo se i na podizanje Groblja mira na Bilima. »Nije, dakle, pogrješno biti domoljub. I sami Bog to traži od nas. Ma kako ćeš voljeti nekoga drugoga ako ne voliš samoga sebe!? U svome domu, svojoj domovini učiš se ljubavi koja je sposobna zahvatiti čitav svijet oslobađajući ga. Nemaš li je pridružit ćeš se zlosretnicima i nesretnicima.« Nakon toga je nastavio. »Imajući sve ovo na pameti gore na Bilima, gdje su Turci tražili katolike da ih istrijebe i gdje su se u veljači 1945. vodile teške bitke, odlučili smo sagraditi trajni spomen na naše pređe. Podigli smo crkvicu posvećenu Sv. Josipu, uskoro podižemo kip Gospe koja u krilo prima mrtva sina. U sredini zamišljene cjeline, nazvane Groblje mira, stavili smo Vukovarski križ. A u okolnom prostoru šire se križevi posvećeni pojedinim ubijenima u Drugom svjetskom ratu i poraću. Nisu oni bezimeni, na njima je ime i prezime ubijenoga, ime oca, godina rođenja i godina smrti. Mnogi od njih su pravi mučenici. Mnogima je ovo dostojan pokop, iako simboličan.«

Župa Tihaljina osnovana je prije 132 godine – 1889. Mala crkvica sv. Ilije Proroka, koja je desetljećima služila kao okupljalište Tihaljčana na molitvu i svete sakramente, stoji još uvijek nauzgor. Kamen temeljac novoj prostranoj crkvi postavljen je 1938. i blagoslovio ga je biskup Alojzije Mišić. Crkva se gradila i u početku rata: ozidano je pročelje i pobočne lađe i tu se stalo. Radovi su nastavljeni tek 1958. Crkva je pokrivena 1968., a 1988. stavljen je novi pod. U crkvi se nalazi kip Gospe milosti, koji je naručio župnik fra Jakov Lovrić 1971. Postavljeni su vitraji 2013., a ubrzo je postavljen novi kameni oltar. Urađeno je i još mnogo toga. Upravo kako se godinama gradi župna crkva, tako se vremenom izgrađuje i ona duhovna i liturgijska zajednica Božjega naroda koju uspješno vodi župnik fra Branimir Musa.

Sv. Ilija Prorok slavi se u Tihaljini od pamtivijeka, iako je i župa i župna crkva posvećena Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije.

Osobno