Print Friendly, PDF & Email

Bile, 23. srpnja 2021. (Lucijana Kožul / brotnjo.info) – Svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i ostali Brotnjaci i Broćanke koji Gospodinu služe kroz duhovna zvanja okupili su se jučer, 22. srpnja, na »Groblju mira« na Bilima, gdje je održan 13. Susret duhovnih zvanja s područja Brotnja. Do sada su se Susreti redovito održavali u nekoj od župa Broćanskog dekanata ili u samostanu časnih sestara franjevki u Međugorju, ali ove godine Susret je održan na Bilima kako bi sudionici zajednički posjetili »Groblje mira« – svehrvatski spomenik svim poginulim, ubijenim, stradalim i nestalim hrvatskim civilima, vojnicima i crkvenim osobama u Drugom svjetskom ratu i poraću, a podrijetlom iz BiH.

Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće«. U svojoj propovijedi fra Miljenko je govorio o današnjem vremenu, kako se čovjek okreće od Boga a sebe stavlja u središte. Nije lako biti kršćaninom u ovome vremenu ali ako se želi ići pravim putem, onda se to i može. Izdvojit ćemo slijedeće: »Na ovom području gdje se sada nalazimo nekada su se kršćani skrivali pred turskom opasnošću. U Drugom svj. ratu vodile su se ovdje žestoke bitke za proboj u Mostar i dolinu Neretve. Slično je bilo i u ovom Domovinskom ratu, samo su neki drugi preuzeli uloge progonitelja. Ono što je u svemu ovomu sržno jest ugroženost naše vjere. Smetala je napadačima jer nas je činila onim što jesmo. Naravno, nismo i ne ćemo mi danas ovdje držati političke govore. Ali hoćemo one duhovne. Prisjećat ćemo se da nas je Bog vodio i da nas vodi. Bez njega smo trska na vjetru. Umišljamo si da smo netko i nešto, kad tamo obični nas vjetrić lomi. … Kao crkvene osobe pozvani smo najprije sebe dovesti u red pa onda drugima svjedočiti kako bi trebalo živjeti. Poslušati nam je riječi Sv. Pavla “Staro uminu, novo gle nasta”. Mi smo to novo, mi smo kvasac ovoga svijeta. Vođeni ovakvim i sličnim namislima pristupili smo izgradnji ovoga Spomen-središta Groblje mira. Ono nema smisao u samome sebi, ono ima smisao u našoj otvorenosti Bogu i drugim ljudima. Ako Bog da, uskoro ćemo ovdje vani kod onih zastava podignuti kip Pietà, Gospa u krilo prima mrtvog sina. Ona je tako primila u krilo i sve one za koje smo ovdje podigli i podižemo križeve. Među njima je i 225 crkvenih osoba podrijetlom iz države s ovu stranu granice. Molimo se danas za njih, a vjerujem i da se mnogi od njih mole za nas jer su ovdje živjeli dobrim i svetim životom«, rekao je fra Miljenko. Spomenuo je i žrtvu hercegovačkih franjevaca, kako se za njih danas vodi postupak mučeništva te kako je to dugotrajan i zahtjevan zadatak. Naglasio je da nisu žalili žrtvovati svoj život za Boga i domovinu.

Prije sv. mise don Ljubo Planinić održao je predavanje o ideji i ostvarenju »Groblja mira« na Bilima. Trenutno se na Bilima odvija faza postavljanja križeva za sve one koji su ubijeni i nestali u Drugom svjetskom ratu i poraću. »U ratnim okršajima poginula je jedna četvrtina, a tri četvrtine ubijene su, stradale ili nestale u poraću Drugoga svjetskog rata. Najvećem broju stradalih ne zna se za grobove. Svi su oni bili žrtve totalitarnih režima: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma. Mi na ovim prostorima sve do 1990. nismo ni smjeli govoriti da je netko iz obitelji poginuo, ubijen, stradao ili nestao u Drugom svjetskom ratu i poraću. O tome se nije pričalo, nije se ni smjelo pričati, a poglavito se nije smjelo pitati za njihove grobove. Većini od njih za grob se ni ne zna. Došlo je vrijeme, hvala Bogu, da njima svima u spomen podignemo “Groblje mira”. Mnogima ne ćemo doći do groba i grobišta jer i ne znamo gdje su, ali moći ćemo im u spomen i sjećanje isklesati križ i napisati njihova imena i prezimena«, kazao je don Ljubo.

Na ovome susretu izabrano je i novo vodstvo koje će brinuti o organizaciji sljedećih susreta. Predsjednik je don Ljubo Planinić, zamjenik fra Miljenko Stojić, a časne sestre Kristina Barbarić i Korona Cigić članice su Organizacijskog odbora. Na ovome susretu sudionici su se prisjetili i pokojnog fra Ivana Ševe, dugogodišnjeg člana Organizacijskog odbora i njegova predsjednika te ostalih preminulih subraće i susestara.

Osobno