Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 4. studenoga 2021. (hkv.hr) – Proteklih mjeseci svjedočili smo novim lomovima i preslagivanjima na desnome političkom spektru. Iako značajan dio birača podupire desnu političku opciju, svih ovih godina nije se artikulirala ozbiljna desna alternativa koja bi trajala dulje od jednih izbora. Sve to rezultira novim razočaranjima među biračima i podupirateljima.

Koji su ključni razlozi koji onemogućuju formiranje ozbiljne desne političke opcije koja bi se bavila životnim temama koje su ključne za birače? Kakve su perspektive desne opcije u Hrvatskoj?

Ova pitanja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Damir Pešorda, Miljenko Stojić, Marito Mihovil Letica i Damir Borovčak.

...

Miljenko Stojić: Brigo moja prijeđi na drugoga

Kao bića koja nastanjuju određeno ozemlje i pripadaju određenom narodu, trebamo se brinuti za opće dobro. A činimo li mi to?

Prisjetimo se ovih posljednjih izbora u Zagrebu. Na vlast dođe tzv. radikalna ljevica. Sada nam je čudno da se vladaju kako se vladaju. Zapravo je čudno što se mi čudimo. Pa kako bi se oni drukčije vladali? Da je u Zagrebu na izbore izišlo dovoljno onih koji kažu da spadaju u tzv. desne, sve bi bilo drukčije. Ali oni rekoše da nemaju za koga glasovati, zapravo htjeli su da netko drugi umjesto njih podmetne leđa, i sada gledajmo jugonostalgičarsku družinu pred nama.

No, što je to zapravo desno, a što zapravo lijevo? Ti pojmovi su odavno već trebali završiti u ropotarnici povijesti. Pa nikada nisu ni bili do kraja jasni. U odnosu na što je se bilo desno ili lijevo? Znam, u povijesnim knjigama piše da je to poteklo iz francuskog parlamenta... Ali, baš nas briga za Francuze ili bilo koga drugoga, nas more naše brige. Ako baš hoćemo biti desno ili lijevo, stavimo Krista u sredinu i odlučimo se pripadamo li onom desnom ili lijevom razbojniku, ljepše rečeno grješniku.

Zbog toga bi danas trebalo govoriti o domoljublju i globalizmu. Ma može se biti i lijevo i desno, u tom trenutnom maglovitom poimanju, ali ako si domoljub doprinijet ćeš da tvoj narod napreduje prema blagostanju. Nisi li to, spadaš u sebične globaliste koje baš briga za njihov narod, njima je samo važno da je njima osobno dobro i ništa više.

Postavljajući ovako stvari mislim da je prilično nevažno trenutno preslagivanje na tzv. desnici. To može biti dobro jedino zbog toga da je koja stranka manje, jer ih je zbog ovakvog hrvatskog zakonodavstva zaista previše. Kome god padne na pamet stvara stranku i onda se busa u prsa dokazujući da je veći od onih drugih u tom lijevom ili desnom poimanju.

Svima nam je dosta mimohoda raznoraznih taština. Ono što nam zapravo treba jest ozbiljan govor o nama u ovome vremenu. Nabacimo samo nekoliko poteškoća. Izumiremo, stalno nas je manje i manje. Događa se to zbog dva razloga: ne rađa nas se dovoljno, raseljavamo se. Ako se stranke busaju u svoja desna prsa, mogu li najprije pogledati kakvo je stanje u njihovoj sredini. Jesu li njihovo vodstvo i članovi izrodili ili hoće li izroditi djecu, jesu li sve učinili da nam braća i sestre ne idu po bijelom svijetu u potrazi za kruhom? Ili su se samo bavili nekim preslagivanjima i razmišljali kako ščepati što veći komad kolača u vidu plaća, povlastica, ugleda i moći? Porobili su nas raznorazni medijski, novčano... Jesmo li prestali rabiti one medije koji nisu u hrvatskim rukama i koje baš briga za nas? Poslujemo li preko ostataka hrvatskog novčanog sustava ili preko onih koji su nas najviše ogulili? Da ne spominjemo besprizorne vjetrove globalizma koji nas svakodnevno zapuhuju u vidu odbacivanja da smo muško i žensko, da nas je Bog stvorio i da nas vodi, a ne nikakav Soros i ostali besprizorni koji s gomilom novca ipak nisu dobili i pamet i mudrost, a još manje božanske oznake.

Zaista je vrijeme da se uozbiljimo. Izlazimo na izbore, glasujmo za domoljube, molimo se za našu budućnost. Tek tada sve će se preokrenuti te ćemo se moći nazivati i lijevi i desni, ovakvi i onakvi, znajući da idemo u pravom smjeru.

Cijeli članak možete pročitati na stranicama portala koji ga je objavio ili u dolje priloženoj datoteci.

Attachments:
Download this file (komentar-hkv-21-11.pdf)komentar-hkv-21-11.pdf[ ]109 kB