Print Friendly, PDF & Email

Drinovci, 21. veljače 2022. (Zvonimir Glavaš) – Jučer, u nedjelju, 20. veljače, s početkom u 11.00, proslavljena je sv. misa zadušnica za ubijene drinovačke redovnike i svećenike te vjerne članove puka Božjega koji su stradali u Drugome svjetskome ratu i poraću. Sv. je misu predslavio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić uz sumisništvo drinovačkoga župnika fra Josipa Mioča.

Ratni vihor Drugoga svj. rata, nažalost, nije zaobišao ni Drinovce. Dapače, brojni drinovački žitelji (njih 276) položili su svoje živote na oltar Domovine. Prvi svj. rat pozobao ih je 85. U Domovinskom ratu stradalo ih je, pak, 15.

Prije samoga početka sv. mise pročitana su imena stradalih klerika iz Drinovaca: dr. fra Krešimir (Stipan) Pandžić (rođ. 1892.), dr. fra Arkanđeo (Nikola) Nuić (rođ. 1896.), don Ilija Tomas (rođ. 1901.), fra Anđelko (Jure) Nuić (rođ. 1908.), don Ante Krešimir Buconjić (rođ. 1909.), dr. fra Radoslav (Andrija) Glavaš, ml. (rođ. 1909.), don Andrija Majić, ml. (rođ. 1910.), fra Borislav (Ljubo) Pandžić (rođ. 1910.), fra Emil (Frano) Stipić (rođ. 1912.), brat laik Ivan Šimić (rođ. 1913.), don Jerko Nuić (rođ. 1915.), fra Žarko (Jerko) Leventić (rođ. 1919.) i sjemeništarac Mate Dedić (rođ. 1925.).

»Ne ćemo ih oživjeti ako budemo mrzili njihove progonitelje. Bit ćemo im pravi nasljednici samo ako naše srce bude čisto, tako da iz njega može provrijeti molitva i pravda kao gorski potok iz stijene. U toj bistrini i čistoći stoji život, a ne u nečistoći našega srca«, rekao je fra Miljenko u uvodnome dijelu sv. mise.

Fra Miljenko je u svojoj propovijedi tumačeći prvo čitanje iz Prve knjige o Samuelu u kojem je opisano kako je David poštedio kralja Šaula, a ujedno se referirajući na ulomak iz Lukina evanđelja u kojemu Isus poziva na ljubav prema neprijateljima, naglasio da nas žrtva stradalih drinovačkih svećenika i redovnika poziva na opraštanje i na ljubav, a nipošto na mržnju. Iako su ubijeni »In odium fidei« (Iz mržnje prema vjeri), oni sami nisu mrzili niti su napadali. »Nismo ih zaboravili i ne ćemo ih zaboraviti, jer su bili na svome mjestu. Voljeli su svoga Boga i voljeli su svoj narod. Dali su život za te ideale i postali nam uzorima. Učvrstili su našu vjeru, učvrstili su naše domoljublje. Unatoč svim kasnijim progonima uspjeli smo zato ostati nauzgor i ne izgubiti se«, rekao je fra Miljenko.

Bezbožni komunistički režim pokušao je stradale hercegovačke franjevce izbrisati iz sjećanja puka. No, ne samo da u tome nije uspio, nego se približava onaj trenutak kada će Crkva barem neke od njih proglasiti mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Fra Miljenko je podsjetio ujedno da je u tijeku postavljanje križeva stradalima u Drugome svjetskome ratu i poraću na Groblju mira na Bilima, koje postavljaju članovi obitelji svojim stradalima. Groblje mira stoga postaje mjesto molitve za njih, ali i ujedno mjesto molitve za cijeli hrvatski narod, čime mučeništvo naših stradalih dobiva svoj puni smisao.

Ovu sv. misu zadušnicu za stradale drinovačke svećenike i redovnike predvoditelj je zaključio zazivajući na sve Božji blagoslov po zagovoru svih svetih hrvatskih mučenika.

Osobno