Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 26. veljače 2023. (pobijeni.info / narod.hr) – Jučer je, u subotu 25. veljače, održan 6. Izborni sabor Udruge Macelj 1945. u prostorima Kulturnog centra Dubrava, koji se inače održava svake četiri godine. Saboru je pristupilo 39 članova Udruge s pravom glasa te je zaključeno da Sabor ima kvorum.

Udruga Macelj 1945. svoje članstvo ima od Novog Zelanda, Australije, Sjeverne Amerike do BiH te naravno najviše u Hrvatskoj. Brine se za pijetet i spomen na žrtve Križnog puta koje su svoj život poslije Drugog svjetskog rata okrutno završile u Maceljskoj šumi, priopćili su iz Udruge.

Za nova tijela Udruge Macelj 1945. predložene su dvije mogućnosti izbora, i to prijedlog dosadašnjeg Središnjeg odbora i prijedlog utemeljitelja Udruge Macelj 1945. Damira Borovčaka. Posljednja je opcija većinski pobijedila s 21 glasom.

Za novog predsjednika Udruge Macelj 1945. izabran je mag. jur. Vjekoslav Jaklin, odvjetnik iz Varaždina. Iz njegove je uže obitelji na Križnim putevima 1945. završilo šestero stričeva. Preživio je samo njegov otac. Za dopredsjednike su izabrani fra Drago Brglez, bivši župnik u Đurmancu i graditelj spomen crkve Muke Isusove u Maclju te Damir Borovčak, povijesni istraživač i publicist iz Zagreba. Za glasnogovornika je izabran Ivan Jaklin, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever. Za članove Središnjeg odbora izabrani su dr. sc. Petar Bilobrk, Zlatko Cesar, prof. Andrea Cetinić, Zdravko Čepo, Vedran Kranjčević, Milan Pavić Vukina, Zlatko Šoštarić i prof. Stjepan Varjačić. Također su u Središnji odbor izglasani povjerenici za Australiju Tomislav Beram, za Sjevernu Ameriku i Kanadu dr. sc. Ivan Hrvoić te za BiH fra Miljenko Stojić. Povjerenici izvan Hrvatske će se u rad Središnjeg odbora uključivati preko Zooma. U Nadzorni odbor izabrani su kao predsjednik Alfred Obranić te kao članovi Marijan Pinhak i Marija Barić. U Časni sud kao predsjednik izabran je prof. dr. Mate Ljubičić, a kao članovi Marijana Mihaljević i dr. sc. Domagoj Novosel.

U Maclju su inače, na lokalitetu Lepa Bukva, ubijena trojica hercegovačkih franjevaca u povratku s Križnog puta: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Ukopani su u zajedničku grobnicu novoosnovane crkve Muke Isusove u Maclju 22. listopada 2005. u skupini od 1.163 žrtve jugokomunističkog zločina.

Novi sastav Središnjeg odbora Udruge Macelj 1945. uskoro započinje s prvim sastankom i radom. Udrugu ove godine očekuju naporni zadatci i obaveze. Uskoro slijedi organizacija pješačkog Križnog puta »Stopama pobijenih«, u subotu 25. ožujka s početkom u 9.00 od željezničke postaje Đurmanec do crkve Muke Isusove u Maclju, u dužini 10 kilometara. Nedugo potom slijedi priprema i organizacija hodočasnika u subotu 13. svibnja kada će se na Maclju održati središnje okupljanje i sv. misa u povodu stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu.

Osobno