Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 23. kolovoza 2012. (D. Martinović / hrsvijet.net) – U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Širokom Brijegu je održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg (POUG).

»Građani Širokog Brijega na svojoj koži su u ne tako davnoj prošlosti osjetili "snagu" totalitarnog režima. Odajemo počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, ali istovremeno osuđujemo počinitelje brojnih zločina koji nažalost ovdje kod nas u Širokom Brijegu još uvijek nisu procesuirani i kažnjeni«, izjavio je predsjednik POUG-a Pero Kožul.

Prihvaćen je prijedlog člana Povjerenstva fra Miljenka Stojića da se već slijedeće godine Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, kao i Dan hrvatskih mučenika na Udbini (obilježava se prve subote nakon 23. kolovoza), obilježi prigodnim programom.

Na sjednici je analiziran pokop 29. srpnja ekshumiranih žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, njih 42, na području općine Široki Brijeg. Dojmovi su više nego odlični. Još jednom su upućene riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se dostojanstveno pokopaju posmrtni ostatci ove 42 žrtve komunističkog režima, a upućena je i zahvala medijima koji su pratili spomenuti događaj.

Općina Široki Brijeg još uvijek traži oko 2.300 svojih građana koji su nestali tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, te na Bleiburgu i Križnom putu. Stoga je Općinsko vijeće Širokog Brijega 7. veljače proglasilo Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk.

Osobno