Print Friendly, PDF & Email

Počitelj, 8. kolovoza 2012. (M. B. / hrsvijet.net) – U iznimno ugodnom okolišu restorana »Staklo«, u Počitelju, smještenom ispod kamene litice na lijevoj obali Neretve, na kojoj tadašnji vladar Humske zemlje Herceg Stjepan Kosača, uz svesrdnu pomoć ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina i Dubrovčana, još u 15. stoljeću dade izgraditi velebnu utvrdu, održana je sinoć, 7. kolovoza, tradicionalna pjesnička manifestacija »Rijek iz kamena«.

Kao što povijesni izvori kazuju, Počitelj se prvi put spominje daleke 1444., a građen je s nakanom zaustavljanja, ili usporavanja, najezdi osmanske vojske iz pravca Bosne prema Dubrovniku i obali Jadrana. Međutim, kao što znamo kršćanski branitelji utvrde Počitelj izdržavali su nalete osmanlijske vojske sve do 19. rujna 1471. kada je ova utvrda u dolini Neretve pala pod osmanlijsku vlast, nakon čega je i njezina prvotno zamišljena uloga bila iz temelja promijenjena.

Ovu uvodnu napomenu o drevnom Počitelju i njegovoj ulozi, napominjemo s razlogom, jer su, kako doznajemo, određeni sarajevski mediji danima opsjedali organizatore raspitujući se hoće li na ovoj književnoj večeri nastupiti bošnjački i srpski književnici, dajući tako ovom kulturnom događaju sasvim nepotrebno i političke konotacije. Međutim, organizatore to nije omelo da ljubiteljima poezije iz Čapljine i okolnih mjesta pruže prigodu uživanja u stihovima dvadesetak hrvatskih književnika iz BiH i države Hrvatske, a sve to s pogledom na srednjovjekovne Hercegove zidine drevnog Počitelja.

Okupljenima se, u ime općinskog načelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića, na samom početku obratio Željko Bonić, pročelnik odjela za društvene djelatnosti Općine Čapljina koji se posebno zahvalio vrijednom čapljinskom književniku Ljubi Krmeku, idejnom začetniku i glavnom organizatoru ove već tradicionalne književne manifestacije.

Svojim stihovima u ovoj su prigodi pozornost publike zaokupili: Tomislav Marijan Bilosnić, Pajo Kanižaj, Enerika Bijač, Stjepan Šešelj, Božidar Brezinščak Bagola, Ružica Soldo, Ante Tadomir Nadić Šutra, Tina Ključe, Fabijan Lovrić, Jasenka Požega Sremac, Miljenko Stojić, Lidija Pavlović Grgić, Pero Pavlović, Stipan Grcić, Tina Laco, Srećko Marijanović, Vladimir Šenjuga te troje domaćih pjesnika Ljubo Krmek, Jozo Jakiša i Dušan Musa.

Uz standardni hrvatski književni jezik čula se u utorak na večer u Počitelju i Marulićeva starohrvatska čakavština, ali i duh Zagorja koji su donijeli Pajo Kanižaj i Božidar Brezinščak Bagola. Nazočni su s osobitim oduševljenjem primili aforizme Paje Kanižaja kojima je zabavljao nazočne. Osobito burnim pljeskom gledatelji su nagradili Kanižajev aforizam: »U životu i u vinu odavno nađoh pravac – crven, bijel, plav, i crveno, bijelo i plavac!«

Uz recitale bila je ovo i večer klapske pjesme za što se pobrinula mješovita klapa »Signum« iz Čapljine koju su nazočni burno pozdravili zbog uspješnih nastupa i osvojenih priznanja na ovogodišnjim festivalima klapske pjesme u Omišu i Perastu.

Program je na osobito dopadljiv način vodila Tina Laco, mlada glumica, književnica i profesorica sa Sveučilišta u Mostaru.

Počitelj smo napustili pozdravljajući se s Tomislavom Marijanom Bilosnićem, Pajom Kanižajem, Stjepanom Šešeljem, Božidarom Brezinščakom Bagolom i drugima te naravno vrijednim domaćinom Ljubom Krmekom, uz pozdrav: Do viđenja u Počitelju 2013.!

Osobno