Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 5. svibnja 2009. (Darko Juka / večernji list) – U povodu 14. obljetnice postojanja tjednika »Hrvatsko slovo«, a u organizaciji Hrvatske kulturne zaklade, hercegovački je književnik Miljenko Stojić nagrađen plaketom »Dubravko Horvatić« za pjesnički ostvaraj u 2008. Nagrađen je 3. nagradom za ciklus od šest pjesama »Tvojom i mojom ulicom«, u kojima se bavi temama poratnoga hrvatskog i hercegbosanskoga, ali i bosanskohercegovačkog društva uopće.

Stojić je ovih dana, u zajedničkoj nakladi Informativnoga centra »Mir« Međugorje i K. Krešimir iz Zagreba, objavio i uspjelu knjigu pjesama »Stopama mira«, sročenu na temu otajstava krunice u 22 pjesme, utkane u cikluse: Pogled, Drugi, Ti, Suza, Prosvjetljenje, Korak, odnosno Priprava, Radosna otajstva, Otajstva svjetla, Žalosna otajstva, Slavna otajstva, Zahvala. Urednik je Krešimir Šego, a ocjenjivači su Marko Vasilj i Ljerka Car Matutinović.

Potonja, u osvrtu »Blagotvorni disaj pjesme-molitve« zapisuje kako »prateći božansko poslanje Mariji pjesnik, oplemenjen svojim duhovnim ozračjem, izriče istinu o kušnjama i nedoumicama čovjekovim, o njegovoj žudnji da se uzdigne iznad nepravde i bijede.« Nadodaje da »Neko čudesno, nedokučivo bratstvo živi u molitvenim stihovima Miljenka Stojića. Njegova je vjera zanos srca. On se prepušta tome ushitu, iako nema odgovore na sva pitanja.«.

Pjesmotvori iz nove Stojićeve knjige objavljeni su u Glasniku mira, tijekom 2006. i 2007. Autori fotografija, koje prikazuju umjetničke ostvaraje otajstava krunice na Brdu ukazanja i pokraj crkve sv. Jakova u Međugorju, jesu Tvrtko Bojić i Miroslav Šego.

Osobno